Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев обяви, че ако бъде избран, няма да взема заплата, а ще я дарява за граждански каузи.

"Няма да се възползвам по никакъв начин от публичните финанси, няма да крада", каза той в интервю за радио "Дарик" на въпрос за очаквания по принцип на гражданите за кмета с акцент върху корупцията. Тук той вмъкна и че "няма да вземам заплата - това съм го решил". Кандидатът на ПП, ДБ и "Спаси София" за кмет на столицата уточни, че заплатата му символично ще е един лев, "за да знам, че съм на работа".

Терзиев, който от седмица, откакто беше официално обявена кандидатурата му, е в центъра на обсъждания и словесни сблъсъци заради обвързаност на семейството му  с тайните служби (дядо му, братът на дядо му и баща му са работели в Държавна сигурност), днес обясни, че темата за миналото не е била част от трудните разговори, когато е решавал дали да се впусне в предизборната битка.

"Темата за миналото не е била част от трудните разговори. Това е нещо, което съм споделил с политическите партии в първия ден. Бях абсолютно честен. Няма нещо, от което да се срамувам като решение", каза той в събота.

И обясни, че му е било напълно ясно, че ще тази тема ще бъде много обсъждана. 

"Беше ми ясно, че това ще е тема на разговор. Даже се радвам, защото отваря неизговорени въпроси в нашето общество, такива, които малко сме ги замели. И се появяват само, когато станат тема, за да се атакува даден човек, а не системно да ги решим. Да минем през този процес на пречистване като общество и да вървим напред.  От тази гледна точка, ако не друго, моята кандидатура поне отново отвори тази тема и аз много се надявам да използваме случая", каза още Васил Терзиев.

Той даде и по-общо прочит на това какво трябва да е отношението ни към миналото, настоящето и бъдещето.

"Децата ме питаха един ден каква е връзката между миналото, бъдещето и настоящето. Най-важно е настоящето, днес вземаме решенията, но трябва да гледаме към бъдещето. А към миналото трбва да се обръщаме като място, откъдето да черпим уроци, за да не повтаряме грешките на минали общества, хора, личните грешки", обясни Терзиев.

Най-трудното му решение около кандидатирането за кмет обаче не било свързано с миналото на рода му, а с децата му. Те го попитали: "Татко, това били те направило щастлив?" Отговорът: "Аз се замислих и им им казах: Най-вероятно - не. Но знам, че ще ми е трудно, ако в тази ситуация, когато имам възможност да направя нещо, стоя отстрани и гледам. Като гражданин би ме боляло повече".

"Тежи ми, че сме много разделено общество. Това ми е тежало преди да се хвана за трънливия път на бъдещ политик. Трябва да търсим хубавото в другите хора - това трябва да гледаме. Обществото тръгва от нас като индивиди. Ако си променим нагласата, много неща могат да се променят. Да създадем място, където децата ни да останат, да виждат бъдещето си", добави той за нагласата си.

Сред по-конкретните идеи, които станаха ясни в разговора, е намерението на Терзиев, ако стане кмет на София, да раздели ролята на главния архитект в две отделни длъжности - урбанист и главен архитект.

"Смятаме, че е изключително необходимо да се засили ролята на урбанизма. Ако имаш администратор, той няма да чертае смело. Ако имаш визионер, много често визионерите не ги вълнуват моментните проблеми", обясни той.

Терзиев кометира и прословутите ремонти в София. Според него основата на проблемите не е в изпълнението, а в заданието. В заданията има твърде много дупки, разтегливи и неясни неща. 

"А по време на изпълнението ти запълваш дупките. Оттам идва вторият проблем качеството на изпълнение, после качеството на контрол. Много голяма несъизмерност има между стойността на един ремонт и наказанието да не го направиш добре. Не може за проект за пет милиона, глобата да е 100 хил. лв. И после като не се справиш, да си отново добре дошъл при следваща поръчка", каза той.

Тук той се пошегува, че може би трябва да внасяме опит и майстори отвън: "Най-добрите павьори са в Португалия, може би трябва да ги поканим за наш срам да ни наредят жълтите павета".

"Доброто начало на решението е да се фокусираме повече върху планирането и много повече върху контрола. Когато правиш ремонт, седиш в банята на главата на майстора и внимаваш за всяка една плочка как се слага", даде пример Васил Терзиев.

Той заяви намерението си общината да е много по-прозрачна, отколкото е сега. Да има ясна отчетност - финансови резултатите на общинските дружества, одитите, а гражданите да са коректив.

Все пак уточни, че гражданите задължително трябва да се питат за проекти, свързани с развитието на техния квартал. Но на тема големи проекти много пъти директната демокрация не би родила най-добрия резултат. Тук даде за пример превръщането на бул. "Витоша" в пешеходна зона без трамваи и коли.

"Част от решенията не са популярни за днешния ден, но е въпросът да водят до по-добър резултат във времето. Това е въпрос и на политическа воля. Да се знае кои битки си заслужава да се водят, да се носи кръстът и на тежките решения, срещу които ще има отпор", заяви волята си той.

На един от традиционните въпроси за детските градини повтори вече заявената си амбиция "това да не е проблем след четири години". "За съжаление през последните 15 години общината е можела да направи много да отужди имоти за детски градини, но това не е направено по номинални цени и сега, ако стане, ще стане на по-високи цени", уточни той. Сред другите идеи за решаване на недостига на места в детските градини е при строежа на нови бизнес сгради да има предвидено пространство за такива дейности. Обмисляла се и възможността за допълнително натоварване на текущите детски градини, след като се направи обстоен анализ, както е при авиолиниите.