Президентът Румен Радев и ПП ГЕРБ трябва да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на СЕМ Соня Момчилова. Преди дни тя определи клането в Буча за "украинска пропаганда". 

За това призовават от Асоциацията на европейските журналисти в България в позиция, с която осъждат изказването на Момчилова. И подчертават, че председателката на регулатора е номинация на президента, а излъчените от него и от ГЕРБ представители я поддържат начело на съвета - и я опазиха при опит да бъде свалена от другите в СЕМ миналата година.

"Политиците не бива да бягат от отговорност за действията на хората, които са изпратили в най-високия регулаторен орган в сферата на аудиовизията", отбелязват от асоциацията.

Отричането на клането в Буча може да се определи като "език на омразата", и не е "свобода на изразяване". За пример АЕЖ дават практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на ищци, обжалвали осъждането им за отричане на Холокоста.

"Съдът не приема, че е нарушено правото им на свободно изразяване, гарантирано от  чл. 10 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (свобода на словото) и посочва, че подобни позиции са в противоречие с основните ценности на конвенцията, изразени в уводната ѝ част, а именно – справедливост и мир.“

Отричането на геноцид се възприема като отричане на правото на съществуване на даден народ, а за престъпленията в Буча са налице много и недвусмислени свидетелства от авторитетни чуждестранни медии и журналисти. Всички опити да се внуши, че клането там е част от военната пропаганда, са опровергавани многократно, подчертават от АЕЖ.

"За европейските институции със сигурност е шокиращо, че председател на регулаторен орган на страна членка на ЕС е направил такова изказване. В четвъртък СЕМ се разграничи на сайта си от позицията на Момчилова, но самата тя не е имала изявление по въпроса", пишат още те.

И отбелязват, че член на СЕМ, а още повече неговата председателка би трябвало да притежава медийна грамотност, която да й позволява да се ориентира по-добре и да не приема конспиративни теории като "валидна гледна точка". 

Група журналисти и правозащитници поискаха оставката на Соня Момчилова заради думите ѝ за Буча. АЕЖ настоява за оставката на г-жа Момчилова още от декември миналата година заради нападките ѝ към журналисти.