„Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война!“ Това заяви днес пред журналисти президентът Румен Радев от Рожен, където под негов патронаж бе издигнат пилон, висок 111 метра, с българското знаме.

Тези негови думи представляват директно отричане на легитимността на българския парламент в парламентарната Република България. Те отричат присъединяването на България към НАТО и ЕС, което върна страната обратно в европейския ѝ дом и е най-голямото постижение на гражданите на България след 1989 година. Постижение, което определи посоката на развитие на страната и гарантира мира, сигурността и балгоденствието на поколения след тях. При това във време, в което съседната ни бивша Югославия не успя да тръгне по този път и десетки хиляди загинаха в гражданската им война. С думите си Радев де факто отрича тези постижения, иска да ги отмени и да затвори вратите към свободния свят пред децата ни, пред техните деца и пред децата на техните деца.

Също на Рожен, но вчера, Радев изнесе силно притеснителна реч. Той обяви българите, които не одобряват издигането на пилона на това място за „безродници и нихилисти“.

Дори не чу аргументите им – издигането на знаме в чест на балканските войни е нелепо, защото именно те докарват една от най-големите национални катастрофи и откъсват територии от страната.

Пилонът е финансиран от държавни предприятия, част от които са във фалит като БДЖ и вместо за сигурността на пътниците или за оцеляването си, вкарват пари в това начинание. Пилонът е проект на човек, за когото излязоха силно притеснителни факти около проблематичното му боравене с европейски финанси. Това не е и първият пилон в страната, като другите вече нямат дори знамена по тях. Той е закрепен на бетонен постамент, който не е преместваем обект и по този начин демостративно и показно заобикаля законите в България с благословията не на друг, а на държавния глава. Бетонът е излят в едно от най-красивите природни кътчета на България, далеч от урбанизацията.

Но Радев предпочете вместо да чуе тези критики, да копира 1:1 прочута кървава реч на близкия съратник на Сталин Андрей Жданов, която става повод за гоненията срещу интелектуалците и руските евреи и убийството на десетки хиляди от тях.

Ден по-късно Радев провокира и Украйна. След поредицата от скандални интервюта на неговата квота в СЕМ Соня Момчилова, в които тя отрича зверствата на руската армия в Буча и всяко от което бе причина за официална остра реакция на украинското посолство, изказването на Радев сега ще предизвика нова реакция от посолството, без съмнение. А това може да усложни отношенията между България и Украйна.

Но не става дума само за билатералните ни отношения, а за отношения на страна от НАТО с Украйна. Забивайки кол или пилон в отношенията на България с Украйна, Радев забива пилон в отношенията между България и НАТО и може да предизвика и изолацията ни, ако никой не го спре. Това е неговата цел. Речите и изказванията му не са случайно емоционални изказвания на лични доста съмнителни възгледи. Не. Те вървят по строен план, очевидно имат цел и тя е да откъсне България от съюзниците ѝ и да я върне към сферата на влияние на Русия.

Призивът за гонения или пренебрегването на мнението на интелектуалци, защото речта му снощи е точно това, също така на този етап означава, че президентът смята, че само той може да дава посоката на развитие на България. А не, както е нормално - партиите, парламентът, интелектуалците, образованият елит. А след първи обикновено следва и втори етап и той е по-зловещ, ако погледнем как се случват нещата при Сталин.

Тук не трябва да неглижираме и факта, че цитирането на Жданов предизвиква обосновано възмущение и у сънародниците ни с еврейски произход. Радев напълно систематично заявява и заема антиеверйски позиции и през последната година обърна срещу себе си не само българската, но и международната еврейска общност, отричайки трагедията и отговорността за депортираните евреи от българските територии.

Румен Радев е най-опасният президент, който България е имала досега. Затова ми се струва, че правителството, ПП-ДБ и ГЕРБ трябва много сериозно да погледнат на заплахата за държавата, която представлява той. На практика Радев ни вкарва в две войни едновременно - външна и вътрешна.

В ПП спешно трябва да надраснат инфантилността си по някои теми, от ДБ спешно трябва да поемат малко повече отговорност и в ГЕРБ спешно трябва да се обединят около евроатлантизма си, за да спрат тази заплаха. Властта може да си я делят и после. Ако сега не спрат Радев, може после да няма какво да делят.