Петър Радославов Илиев е назначен на длъжност "доцент" в старозагорския Тракийски университет на половин щат, съобщи онлайн изданието "За истината". Илиев стана известен, след като бе номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи, за правосъден министър или дори - според някои слухове за премиер, в проектокабинета на "Има такъв народ" през 2021 г.

Юристи и преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който тогава Илиев преподаваше конституционно право, сигнализираха, че юристът е изплагиатствал солидна част от монографията си от своя колежка в университета, един от най-уважаваните конституционалисти - доц. Наталия Киселова.

Самата Киселова коментира седмица по-късно, като заяви, че е сигнализирала на администрацията на университета за близо 92-те страници, копирани от нейната дисертация. Те й казали да се разбере с него, което било неуспешно. Киселова се отказала да търси правата си по съдебен път - нямало смисъл за "300 лв. глоба".

Номинацията на Илиев обаче в крайна сметка доведе до започване на процедура от Етичната комисия на университета, която, след дълга борба да се сдобие с истинското издание (издателството допечата нова версия с премахнати десетки страници), в крайна сметка отсъди - налице е плагиатство.

И препоръча отстраняването на Илиев от университета. Той обаче напусна, преди да бъде уволнен от ректора.

Кандидат-доцент

През април тази година стана ясно, че Петър Илиев, иначе действащ адвокат (след като Софийска адвокатска колегия обяви, че е изтекла давността на нарушението му), отново се опитва да влезе в академичните среди - този път в Тракийския университет.

Илиев кандидатства в катедра "Индустриален бизнес и предприемачество" на Стопанския факултет на половин щат. Рецензиите на журито са почти изцяло положителни. Впечатление прави отличната рецензия на д-р Лъчезар Дачев, преподавател по право в Софийския университет - същият, който планираше да уволни Илиев за извършеното плагиатство.

Но и конкурсът за доцент в Тракийския университет не е напълно редовен, твърди "За истината". Факултетният съвет на ТУ е заседавал в края на май в редуциран състав. От 20-те членове, 9 са гласували "против", 10 - "за", а една бюлетина е била невалидна. Според юристи практиката на ВАС сочи тя да се отчете като "въздържал се". За да бъде успешен изборът, се изисква обикновено мнозинство - т.е. е трябвало 11 души да гласуват "за" назначението.

Въпреки това, ректорът на университета проф. Добри Ярков издава заповед, с която назначава Илиев. Пред "За истината" той коментира, че процедурата е спазена.

"Аз съм благодарен, че все пак има кандидат за мястото и мисля, че той е достоен да го заеме“, коментира ректорът пред онлайн изданието.

И отбелязва, че няма проблем със становището на Етичната комисия на СУ, която установява плагиатство, защото този въпрос се решавал в съда. 

Прокуратурата разследва вече над година

Факт е, че доказан плагиат не може да стане доцент или професор в нито един български университет - това се предвижда в Закона за развитие на академичния състав. Но само ако плагиатството бъде доказано по законоустановения ред.

Дело срещу Илиев бе образувано през 2022 г. по сигнал на БОЕЦ. То е по член 172а на Наказателния кодекс, който е за нарушение на авторско право и предвижда до 5 години затвор и глоба до пет хиляди лева.

Както стана ясно обаче в началото на тази година, българската прокуратура все още продължаваше своето разследване. Разпитани са свидетели, направени са експертизи, предстоят още разпити на свидетели, съобщи Софийска районна прокуратура пред "Сега" през януари.

Ако прокуратата завърши разследването и успешно осъди Илиев за плагиатство, Тракийският университет ще бъде принуден да го уволни - и той никога няма да може да работи като преподавател във ВУЗ.