"По обратния ред" - новият-стар управител на БНБ Димитър Радев сам избрал подуправителите си от "Продължаваме промяната" и ДПС.

Такова обяснение даде самият Радев днес пред журналисти, малко след като парламентът гласува да номинацията му за втори 6-годишен мандат на банката. Както Клуб Z писа преди седмици, за подуправители се спрягат Андрей Гюров (ПП) и Петър Чобанов (ДПС). Според закона обаче подуправителите се предлагат от новоизбрания управител и после се гласуват в парламента, а не "по обратния ред".

На въпрос днес партиите от (не)коалицията ли му предложиха заместниците за управления "Банково" и "Емисионно", т.е. - бившия председател на парламентарната група на "Промяната" Гюров и депутата от ДПС и министър на финансите в кабинета "Орешарски" Чобанов, новият-стар управител на БНБ посочи:

"Ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа - това е силен фактор за независимостта на централната банка.

Тяхното номиниране всъщност беше резултат на процес, не знам в терминологията на тези политически процеси как тези неща се наричат - някои казват договорки, мачове и т.н. - но всъщност това беше предварително поставено от мен условие. Целта беше да се постигне пресечната точка между експертния подход, който е моят подход, и политическия подход, който е очевидно подходът на тези, които гласувват за номинациите.

От няколкото имена, които бяха консултирани, двама от кандидатите, двама от моите фаворити, получиха достатъчно широка подкрепа. Така, че основното беше да има широка политическа подкрепа."

- Тоест това са имена, които са ви посочили?

"Не, по обратния начин работят нещата - аз дадох няколко имена и двамата от тези, които бях дал като кандидати, има индикации, че ще получат подкрепа" - допълни гуверньорът на БНБ.

Подуправителите трябва да бъдат избрани другата седмица.

Изборът на Димитър Радев бе предизвестен - заради предварително заявената подкрепа. Именно, защото бе предизвестен и то в една конкурсна процедура, при която кандидатите представят концепции и биват изслушвани преди депутатите да решат, миналата седмица БСП оттегли своята номинация - на Николай Каварджиклиев.

Така формално в надпреварата за губерньор останаха Димитър Радев и номинацията на "Възраждане", която не събира никаква предварителна подкрепа - Любомир Христов.

ГЕРБ направи своя номинация и за председател на Сметната палата. Това е бившият парламентарен шеф Димитър Главчев, като очакването е той отново да бъде подкрепен от мнозинството на (не)коалицията, за което остават зам. председателските места в одитния орган.

ГЕРБ се отказа от Здравната каса - по-точно кандидатката Иванка Динева се оттегли, за да я отстъпи на ПП-ДБ. Вчера за НЗОК обединението номинира финансиста Станимир Михайлов. Процедурата тръгна наново, след като единствената останала номинация - тази на БСП, не събра достатъчно гласове.