Създателят на ChatGPT - OpenAI, започва "благотворителна" инициатива в помощ на американските местни медии, съобщи Gizmodo. Компанията създава организация - "Американския проект за журналистика", която ще разпредели 5 млн. долара на малки медии с нестопанска цел в САЩ.

Каква е целта? Да се подкрепи местната журналистика, особено в употребата на генеративен изкуствен интелект. 

"Целта ни е да популяризираме методи, с които AI да подобри - вместо да попречи - на журналистиката", обяснява Сарабет Берман, главен изпълнителен директор на проекта.

С помощта на тези средства ще се разработи "технологично и AI студио", което ще работи с местните медии за разработването на инструменти и подобрения в изкуствения интелект за тяхната работа. Част от средствата ще отиват в директни грантове за пилотни AI програми.

5 млн. долара е сравнително малка сума за подобен проект в САЩ, държава с над 3000 онлайн и печатни издания. Много от тях обаче разчитат именно на много малки грантове, за да продължават съществуването си.

А изкуственият интелект вече навлиза в употреба в някои редакции по света - като целта на OpenAI е да направи ChatGPT по-ефективен, и да разработи заедно с журналистите по-добри начини за употребата му. В момента на чатбота не може да се разчита за точна информация - твърде често са налице т.нар. "халюцинации", при които изкуственият интелект напълно си измисля, или смесва различни реални факти в напълно фантастична история. 

OpenAI не работи само с малки медии - миналата седмица бе обявено партньорство и с една от най-големите информационни агенции на света, "Асошиейтед прес". AP обаче има и друга цел - не само да подобри AI за журналистическа работа, но и да защити интелектуалната си собственост - като я продаде предварително на ChatGPT, вместо той да я "изсмуче" незаконно за своите цели.