Образователното министерство ще подкрепи предложението на омбудсмана Диана Ковачева зрелостниците да могат да се явяват и повторно на матури. Предстои детайлите да се уточнят и да се види кога най-рано ще започне да се прилага, съобщава пресцентърът на МОН.

"Целта ни е да дадем възможност на зрелостниците да повишат своите резултати, защото в момента оценките от матурите остават за цял живот, което е несправедливо", обясни Ковачева на среща с министъра на образованието Галин Цоков. Той прие тези аргументи.

"Важно е да дадем възможност за повторно явяване и на учениците, които вече са положили своите матури и да обсъдим с висшите учебни заведения механизма за признаване на тази оценка при кандидатстване, без да се наложи повторно издаване на диплома за завършен 12-и клас", добави министърът. 

Към момента вариантът, който се разглежда, е желаещите да се явят повторно на матура е като бъдат включени в изпитите през следващата година - на принципа на кандидатстудентските изпити преди години.

В края на ноември миналата година Ковачева внесе такова предложение в 48-ото Народно събрание, което получи одобрение на първо четене, но не беше прието окончателно.

МОН и омбудсманът ще организират и дискусия с родители на деца със специални образователни потребности. Проф. Цоков съобщи, че се подготвя промяна в нормативната уредба за приобщаващото образование. 

Ковачева постави и проблема с множество жалби и сигнали по отношение на изпита след седми клас. Трябва да се обмислят всички възможности да има втора дата за т. нар. малки матури, смята тя.