Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога. Това каза Кенет Х. Мертен, новоназначеният американски посланик в България, по време на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България и водено от президента на организацията - Соломон Паси.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Той посочи, че 90 000 американци посещават България всяка година и че все повече американски компании навлизат в родния пазар. Мертен отчете и разширяването на свързаността в технологиите, енергетиката, иновациите, транспорта и инфраструктурата. 

Байдън в България?

Мертен обяви, че вече е посетил множество места из България и призова американския президент Джо Байдън да последва примера му. Дипломатът увери, че ще се опитада убеди и американски конгресмени да посетят българския парламент.

Той определи българите като невероятно гостоприемни и приятелски настроени. 

"Много харесвам богата история на страната, намираща се на кръстопътя на цивилизациите. Това е история за освобождаването от чуждестранни нашествия, окупация и усилия за интеграция със Западния свят. САЩ се гордеят, че играят подкрепяща роля".

Посланикът изрази възхищение от писателя Георги Господинов, който спечели литературната награда "Букър".

Украйна

Мертен коментира и войната на Русия срещу Украйна, като посочи, че от руския агресор зависи кога ще настъпи край на конфликта. Той изрази надежда, че в бъдеще Украйна ще се присъедини към НАТО и подчерта, че военната помощ за украинската държава трябва да продължи.

"Путин и Кремъл трябва да бъдат държани отговорни за безразсъдните си действия, които доведоха до смърт и унищожения".

Мертен изтъкна, че ще бъде разработена нова стратегия за Черноморския регион.

"Това е една област, в която има сериозни проблеми и се търсят партньорства в областта на отбраната и международните партньорства".