"Възраждане" нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията и прокуратурата трябва да предприеме действия по нейното закриване.

За това призовават в сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов десетки български общественици. Сигналът е внесен от Българския хелзинкски комитет и в него подробно са описани редица случаи, при които от партията на Костадин Костадинов "отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели".

Сред подателите са имена като Юлия Берберян, Явор Гърдев, Александър Оскар, Галин Стоев, Яна Бюрер-Тавание, Еми Барух, Иван Брегов, Красен Станчев, Магдалена Малеева, Мария Касимова-Моасе, Мохамед Халаф и мн. др.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу COVID кризата и опитите волята на суверена да бъде подменена с интересите на една партия с противозаконни средства. Посочени са и акциите им във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани. Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ-общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на граждани. Описани са и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване - пишат обществениците - юристи, икономисти, журналисти, писатели, режисьори, артисти и мн. др.

Ето какво конкретно описват подателите на сигнала:

Паравоенни отряди

"Видно от целите и програмата на политическа партия „Възраждане“, публикувани на официалната интернет страница на партията, основна нейна цел е съхраняване на нацията.
Според партията нацията е на път да изчезне, а българите да станат малцинство. Това са типични фашистки постулати, които поставят националната идентичност преди ценности като човешко достойнство, права на човека, мир и демократична организация на обществото.

Съхраняването на нацията ще стане със силна армия, която има няколко компонента, под мотото „Въоръжен народ, желаещ да се защитава“, като се предвижда създаването и на „граждански асоциации“, т.е. доброволни, паравоенни отряди".

Чужди територии

"Във външната си политика партия „Възраждане“ посочва намерението за разширяване на територията на страната, като България приеме в пределите си Северна Македония, която е „втората българска държава на Балканския полуостров“, тъй като „[…] нашите национални интереси не са затворени в териториалните ни граници, а отразяват различните аспекти на националния идеал“. Това не е възможно да стане другояче освен чрез противозаконна употреба на сила в международните отношения. Политическа партия „Възраждане“ изрязява нееднократно позиции по създаването на автономия на Южна Бесарабия."

COVID и пряката демокрация

Припомня се и отношението на партията към COVID кризата и въведените сертификати (въпреки че депутатите на Костадинов се оказаха надлежно ваксинирани), както и следното изявление на Костадинов от трибуната, призоваващо за метеж:

„Тук, от тази трибуна, искам да заявя следното: даваме възможност на правителството в най-кратък срок да отмени както зеления сертификат, така и всички останали ограничителни мерки [...] до първата работна седмица на месец януари . Ако и след това управляващите откажат да се съобразят с желанието на мнозинството да се премахне сертификатът и
да не се посяга на децата на България, ние от "Възраждане" ще призовем българския народ да упражни директно своите правомощия и да превърне демокрацията от представителна в пряка, като през вратата на Народното събрание заедно с народните представители от "Възраждане" ще влязат още и хиляди българи. Щом не искате да подходите с разум, ще получите революция!"

Войната

Обширно в сигнала се описват всякакви изразявани мнения и тезиси на "възрожденците" относно войната на Русия в Украйна, като цитати на Костадинов: е „май и у нас ще се наложи да проведем денацификация“, че лагерът в Белене скоро ще приема гости: „Ще имат голям избор от работни места – тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановите мини и т.н. Тези от тях, които ще са в Белене, няма да бъдат разхождани надалеч - те ще могат да се включат пряко в доизграждането на АЕЦ „Белене“, „Който тръгне срещу свещена Русия, рано или късно си чупи главата“.

"Привържениците на партия „Възраждане“ носят множество знамена на партията, Самарското знаме, както и руския символ Z, поставян като отличителен знак на руските окупатори във войната в Украйна. Използването на подобни символи в ситуация на военна агресия на Русия срещу Украйна, относно които се разследват евентуални военни престъпления, е изключително обидно за многобройната украинска общност в България", отбелязват още сигналоподателите.

Ето и позиция по неосъществения метеж на Пригожин:

"Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството."

Изброяват се още позициите против бежанци, чужденци и етнически малцинства, против ЛГБТИ общностите, както и срещу медиите, в т.ч. когато на 5 октомври 2022 г. Костадинов отказа да говори пред журналисти от няколко водещи медии, в организирана от партията пресконференция в БТА, като изрично заяви, че „Дневник“, „Капитал“, „Клуб Z“ и „Медиапул“ не са медии, те са американска радиоточка. Те са едностранчиви. Те са жълти. Те са необективни“. Изброяват се атаките по колежките Емилия Милчева и Цвета Стратиева, също подложени на гонения от партията и лидера й.

Следват т.нар. поход за мир с посегателството върху сградата на европейското представителство у нас. Както и заплахите към партиите с проевроатлантическа ориентация и към демократичната общност:

Като по адрес на преговарящите за съставяне на правителство ПП-ДБ и ГЕРБ: "Възраждане няма да допусне националните предатели да унищожат България. Вместо това ние ще направим така, че България ще унищожи националните предатели. До крак!".

"Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите, само за да угодите на вашите началници - бъдете сигурни, още на следващия ден от "Възраждане" ще призовем всички наши
избиратели и всички ваши доскорошни, омерзени избиратели, да дойдат тук пред парламента, ако се наложи и вътре. Всяко лицемерие има граници".

В заключение

В заключение подателите на сигнала обобщават правните основания да искат заличаване на "Възраждане" като партия:

"Считаме, че визираният порядък от действия влиза в разрез с българската Конституция и налага извода, че политическа партия „Възраждане“ представлява „организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите“, ако не и „организация, която създава тайни или военизирани структури, или се стреми да постигне целите си чрез насилие“, по смисъла на чл. 44, ал. 2 от Конституцията. Конституционната норма безусловно забранява такива организации."

Целия текст на сигнала четете ТУК