Без никакъв дебат, въпреки че трябваше да го подложи на обсъждане по буквата на закона, правната комисия в парламента отхвърли днес ветото на Закона за съдебната власт, което президентът Румен Радев наложи преди два дни. То бе "за цялостно творчество" - и заради промените по отношение на механизма за разследване на главния прокурор, и заради изкуственото удължаване на живота на сегашния Висш съдебен съвет, който иначе мнозинството определя като "дискредитиран".

Комисията се събра днес на извънредно заседание, за да обсъди промени в законите, третиращи проблемите на домашното насилие, както и да разгледа ветото. След няколкочасов дебат по първата тема, председателят на комисията подложи на дискусия Закона за съдебната власт. Нито един народен представител не пожела да се изкаже, след като секретарят на президента по правните въпроси Крум Зарков разви аргументите за връщането на закона. Така Стою Стоев просто го подложи на повторно гласуване и ЗСВ в този му вид бе приет с 13 гласа "за", двама "против" (БСП) и един въздържал се ("Има такъв народ"). Представителите на "Възраждане" излязоха от залата и не гласуваха. Така ветото не мина с гласовете на (не)коалицията.

Зарков напомни на депутатите, че в Конституцията е записано, че президентът връща на Народното събрание закон за "ново обсъждане", но никой не реагира и Стоев обяви край на заседанието.

Очаква се същият резултат да се възпроизведе в понеделник, за когато е насрочено извънредно заседание на НС.

Проблемите

Проектът за изменения в ЗСВ предизвика брожения още с появата си. По ред причини. Първата - защото механизмът за ефективно разследване на главния прокурор и заместниците му бе прясно приет през юни след дълги съгласувателни процедури с Брюксел и не стана ясно какво налага неговото "пипане" в началото на юли.

Според новите текстове адхок прокурорът по разследването на Главния и заместниците му няма да се избира вече с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) за случайно разпределение, а с чисто нова система, за която шест месеца ще се пише наредба и още шест месеца ще се разработва. Още тогава юристи реагираха, че това подкопава доверието в ЕИСС, която разпределя делата за всички граждани и създава неравнопоставеност - една система за гражданите, друга - специално за главния прокурор.

Това сега бе изтъкнато и към мотивите за ветото.

Малка подробност е и, че в деня на внасяне на законопроекта за изменения в ЗСВ, бе избрана съдийката адхок прокурор по разследването на и.ф. обвинител номер едно Борислав Сарафов. И до днес Прокурорската колегия на ВСС отказва чисто формалното й назначаване с меко казано спорни мотиви, с което поражда съмнения, че брани Сарафов от разследване, а според правосъдното министерство това може да ни коства и Шенген тази година.

От екипа на Радев третират и този въпрос, като акцентират върху това, че няма гаранции, че текстовете за новата система няма да блокират направения вече избор на адхок прокурор и да забавят с година (6 плюс 6 месеца) евентуален избор на нов.

Другият мотив касае удължаването на живота на този ВСС с шест месеца, което от "Дундуков" 2 смятат за неправомерно поради простичкия факт, че и парламентът, и професионалната квота на съдиите и прокурорите и следователите са длъжни да излъчат членове на Съвета с изтичането на мандата на предходния.

Както е известно, професионалната квота определи своите нови предствители в съвета, но заради дългата политическа криза НС все не излъчваше свои. Дори и сега обаче, когато очевидно в парламента има "конституционно мнозинство" и (не)коалиция, тя отказва да пристъпи към избор на членове на ВСС с мотива, че това ще почака до финализирането на измененията в Конституцията. Именно с този мотив бе предложено и удължаване на живота на този ВСС.

От екипа на президента обаче смятат, че НС не може изкуствено да удължава живота на орган с ясен мандат и с ясни разпоредби какво следва след изтичането на мандата. Изразяват недоумение и защо през юни (по инициатива на ГЕРБ) животът на ВСС бе удължен с три месеца, а през юли поправка на поправката наложи да са шест.