"Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се". Около тази стара истина се обединиха организаторите на баскетболния празник на "Левски" на 15 февруари в зала "Арена Армеец". Целта на събитието е да се съберат средства, за да може баскетболният шампион на България поне да изкара сезона. Тимът изпадна в немилост през миналата година след краха на големия си спонсор - КТБ.

Хората, които стоят зад начинанието - тръста "Синя България", националния фенклуб на "Левски" и Константин Папазов, обявиха днес, че успеха на инициативата засяга и футболният отбор, който ще се включи в шоуто и който също е в немилост.

Събитието на 15-и започва в 15:00 часа и ще включва мачове между настоящи и бивши баскетболисти и футболисти на "сините", а накрая и смесен шоу сблъсък. Билетите вече се продават - по 10 лева. Целта е залата да се напълни, а освен от вход да се съберат приходи от дарения, продажба на артикули и т.н. По този начин левскарите не само да спасят баскет тима си, а и да покажат на всички, че ги е грижа, че отново са единни и силни, обявиха Тити Папазов, шефът на тръста Васил Колев и техните сподвижници.

"Трябва синята общност за пореден път да докаже, че е най-голямата в България, че "Левски" е най-обичаното нещо в страната ни, обяви Папазов. - На този ден няма да имаме противник, който трябва да победим."

"Каквото и да се случи със събитието, дори и да не успеем, в което аз дълбоко се съмнявам, ще завършим сезона. Ние вече сме се разбрали, дали сме дума, поели сме някакъв риск, но във всички случаи в сърцата и съзнанието на играчите нещата изглеждат добре от тази химия и симбиоза, която се получи между играчи и фенове в мачовете", допълни той.

"След един мач бяха доста емоционален и общо-взето казах това, което ми беше на главата, рече капитанът на тима Павел Иванов. - Това беше действителността в този момент. Тогава не мислех много каква ще е публичната реакция, но се радвам, че тя беше положителна, радвам се, че тези хора разбраха какво съм имал предвид с тези думи, а не просто да се засегнат. В момента те са хората, които могат да направят нещо. Дай Боже, след това вече да се появи и сериозен спонсор, с който ще можем да мислим и за някакво бъдеще по-нататък, но до края на този сезон те са хората, които могат да направят нещо. Надявам се залата да бъде пълна, ние ще направим всичко възможно да зарадваме хората, които решат да дойдат." 

Мотото на събитието е "Никога не ще останеш сам" - явно левскарите разчитат на магията на ливърпулското You'll never walk alone.

"Нашите усилия са насочени изцяло към това събитие и трябва да ви кажа, че е то е ключово за оцеляването на "Левски" изобщо, не са за баскетболния клуб, а в много по-голяма степен и на футболния, каза пък Васил Колев, който отскоро е в управата на ПФК "Левски". - Провал на това събитие, тоест да не се напълни зала "Армеец" и не се получи така, както си го представяме, ще означава за мен на 99 процента, че и футболният "Левски" тръгва по същия тежък път. И най-вероятно няма да бъде спасен, като начало ще остане извън европейските турнири. Аз обаче не вярвам, че няма да се справим. Изключително ключово е, защото хората ще усетят какво означава това да си част от спасението, ще го видят и вероятно ще преживеят един втори юбилей, може би ще бъде още по-силно чувството."