Първа точка в дневния ред на парламента днес са промени в закона за гражданската регистрация, които се внасят от ДПС. С тях държавната администрация се задължава да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по време на Възродителния процес.

Пред Клуб Z депутатът от ДПС Четин Казак, който е един от вносителите, обясни, че Движението за пръв път внася подобни промени в закон. Досега също е имало такива инициативи от страна на партията, но те са се изразявали най-вече в писма до регионалното министерство.

"Разчитахме на тяхната добра воля", поясни Казак.

Такава обаче не била проявена, включително по време на управленски мандати, в които е участвало ДПС. В Движението не са правили разчет колко би струвало подобно заличаване на всички имена, наложени по време на Възродитления процес.

Вносителите обясняват, че непрекъснато получават сигнали от граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване те са карани от служителите да съобщават какви са били българските им имена. Това предизвиквало болезнени спомени у тях. Затова предлагат "веднъж завинаги" да се заличат от ЕСГРАОН насилствено наложените имена по време на Възродителния процес и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служители по гражданско състояние.

С друг текст се предлага механизъм, чрез който да бъдат възстановени имената на починалите граждани, които не са могли да до направят.

"Обществената съвест и моралът изискват държавата така както насилствено им е отнела рожденните имена да им ги възстаннови без да товари с ненужни задължения техните наследници", заявяват вносителите..

Миналата седмица регионалната комисия на парламента отхвърли промените. Становище "против" бе изразено и от регионалното министерство. Основният аргумент за това бе, че предложените хипотези за възстановяване на имена са неприемливи, а по начина, по който тези задължения са вменени на ГРАО, те са и неизпълними.

Правото на име и неговата промяна е от категорията на личните субективни неимуществени права. Действащия закон прокарва принципа за доброволност и свободно изразена воля, като възстановяването или промяната са възможни, ако съответния гражданин желае това.

В този смисъл промените, предложени от ДПС, могат да се сметнат за продължение на тяхната политика на низвергване и дискриминиране на онези мюсюлмани, които след 1990 г. решиха да запазят своите български имена по свое желание.