Множество публикации в социалната мрежа Facebook с линкове към Асоциацията на българските журналисти са свалени днес - основно споделяни от български журналисти от медии като Медиапул, "Свободна Европа", Клуб Z и други.

Част от публикациите са свързани с позицията на АЕЖ по отношение на делото за 1 млн. лв., заведено от застрахователната компания "Лев инс" срещу Mediapool. Тогава Асоциацията, наред с много журналисти и наблюдатели, обяви съдебния иск за "класическо дело-шамар". Особеното на иска бе, че "Лев инс" съди Mediapool заради цитиране на официално изказване на министър.

По-късно медията започна да събира средства за съдебните разноски - и постове на журналисти, споделящи призива и банковата сметка за дарения, също са свалени от Facebook.

При някои - без обяснение, при други - за нарушение на "Стандартите на общността" на платформата, и в частност в категория "Киберсигурност", която не разрешава на потребителите да се опитват да събират конфиденциална или чувствителна информация или да споделят злонамерен софтуер.

Днес Мария Черешева, журналистка, един от основателите на АЕЖ и част от Управителния съвет, написа, че екипът на Асоциацията проучва въпроса и че са засегнати линкове и на друг проект, тяхна инициатива - платформата за проверка на фактите FactCheck.bg.

"Многобройни публикации с линкове към сайтовете на АЕЖ и Фактчек.бг са свалени днес от Фейсбук. Наши последователи са получили съобщение, че техни постове с връзки към тези два сайта са изтрити. В момента екипът ни проучва въпроса и установява дали става дума за технически проблем. Надяваме се скоро публикациите да бъдат възстановени", пише Черешева.

Други публикации от същия период - началото на тази година - са свързани със сблъсъците на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов с медиите, когато гонеше журналисти от пресконференциите на партията си - като поименно назоваваше "Дневник", "Капитал", Mediapool и Клуб Z. И тогава АЕЖ излезе с позиция - медиите да бойкотират Костадинов. Сега атакувани са и коментари, които не споделят линк към нея. 

Не е ясно дали става въпрос за масово докладване от интернет тролове или за нов начин, по който действа автоматичният алгоритъм на Facebook.

Една от публикациите е ревю за филма "Опенхаймер", написано от ученичка за сайта sCool Media.