Бойко Борисов продаде София с избора си на Антон Хекимян за кандидат на ГЕРБ за кмет. "Продаде" в смисъла на това, че ГЕРБ ще загуби умишлено вота, но следващият кмет ще покрива корупционните схеми на досегашното управление.

Законно е, но не е морално.

Бил ли е доскорошният шеф на новиините на бТВ личната къртиица на партийния лидер.

Борисов си избра "мисир".

Това са само част от политиическите реакции, след като бе оповестена номинацията на ГЕРБ.

Ето ги:

Да не рови Фандъкова, Орлин Алексиев...

"Това си е работа на ГЕРБ, но аз бих задала два въпроса персонално към Борисов: Бил ли е Антон Хекимян личната къртица на Бойко Борисов в бТВ? Защото сега виждаме как телевизията трябва да носи отговорност за нещо, което вероятно не е нейно решение.

В бТВ има свестни журналисти и те не бива да се червят заради това, че вероятно Бойко Борисов е имал лична къртица и то на най-високия пост - за новините" - това бе коментарът на лидерката на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, попитана какво мисли за кандидатурата на Антон Хекимян за кметската надпревара от листата на ГЕРБ.

"Като гледаме вечер новините от парламента, оставаме с впечатление, че не сме били през деня в този парламент. Толкова са манипулативни, толкова изкривени, и това е години наред. Означава ли това, че Хекимян е персонално човек на ГЕРБ години наред. Първо това да каже Бойко Борисов", допълни Нинова.

И формулира втория си въпрос: 

"Спазарил ли е и София? Продал ли е София с тази кандидатура - друг да спечели срещу ангажимента да не рови Фандъкова, Орлин Алексиев и цялата корупционна схема в общината години наред?" (Орлин Алексиев е бизнесмен, бивш дългогодишен общински съветник от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия, б.р.)

Нинова не спомена "Продължаваме промяната-Демократична България", чийто кандидат Васил Терзиев към момента дава най-сериозната заявка за кметската надпревара.

Заподозря и че някъде там, "в манастирските килии" е имало договорка за разпределение на страната - "на тебе София, на мене Пловдив - още един пример за задкулисие".

"Да сме ясни - подкрепа за никого"

Не особено охотно коментира и "говорителят на ДПС" - санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски. Но му се наложи, защото бе питан.

"Това е решение на ГЕРБ, няма как да коментирам. Попитайте си ГЕРБ и г-н Борисов" - опита се да се измъкне той.

Но последваха въпроси ще издигне ли ДПС своя номинация за София и ако не - чия ще подкрепи.

"Не и няма да подкрепяме в София никой - да сме ясни. Дори на балотажа" - даде заявка партньорът в управлението.

Законно, но дали е морално

По традиция лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов (чиято политическа кариера също тръгна от бТВ, б.р) коментира чрез профила си във фейсбук.

"Антон Хекимян явно отговаря на условията на закона. Но дали отговаря на условията на морала?

Да приемем, че онзи ден Бойко Борисов му е предложил, вчера той си е подал оставката като шеф на новините на бТВ и днес се е кандидатирал за кмет на ГЕРБ. Всичко това е малко вероятно.

По-вероятното е той да симпатизира на ГЕРБ отдавна и като шеф на новините на бТВ в последните години той е проправял пътя на ГЕРБ в медийното пространство", написа Трифонов.

И още:

"Не е незаконно, но е доказателство за целия този политически водевил в публичното пространство на България.

Нали Бойко Борисов наричаше журналистите мисирки. Явно има и един мисир."

Кмет на ръчно управление

Позиция дойде и от "Спаси София", която отскоро е партия и е в партньорство за вота с ПП-ДБ. Очаквано, от там смятат, че ГЕРБ заллага на фасадна кандидатура - чоовек на ръчно управление от Банкя.

"Основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си"! - първите думи на кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. Явно бързо се ориентира в мотивацията на съпартийците си, които вече 18 години също работят за себе си, вместо за София.

Притеснени сме, че "всичко се случило миналата седмица", на среща с Бойко Борисов. Явно в ГЕРБ се надяват моделът на кмет-фасада, Община на ръчно управление от Банкя, корупция и некомпетентност, да продължи." - написаха във фейсбук страницата си от СС.

Кратко. Но ясно

От "Продължаваме промяната" коментираха също във фейсбук. Кратко, но многозначително: