Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест, издадени за двама от обвиняемите по делото "Нексо" (Nexo) - Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Това съобщи сайтът Bird.bg. Тренчев и Кънчев заедно с още двама бяха обвинени за участие в организирана престъпна група.

Решението е взето на 19 септември, а в аргументите си съдът е посочил, че преди да бъдат издадени заповедите не е направен ниакакъв опит двамата да бъдат призовани, въпреки че имат известни адреси в Обединените арабски емирства. 

Нещо повече - СГС констатира, че разследващите са приели изначално, че двамата се укриват, без да направят опит да ги призоват въобще. Липсват и доказателства, че разследващите са предприели действия по призоваване на лицата чрез защитници или чрез механизмите за международна правна помощ, за да ги уведомят за воденото срещу тях наказателно производство.

Сърбия вече веднъж отказа да задържи двамата.

През януари започна разследване срещу компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ като четирима души – шефовете Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.