Протестите се политизират.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство", каза министърът.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

"За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Т. е. това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим", обясни Юлиан Попов.

Екоминистърът очаква конструктивен разговор извън предизборния контекст на предстоящата среща между протестиращите енергетици и представители на правителството и парламента. Попов каза, че правителството работи добре със синдикатите.

"Всичко, което правителството прави в момента е насочено към това да улесни прехода и инвестициите и развитието на региона. Така че ако разговорът се концентрира върху тези възможности, аз мисля, че нещата ще се успокоят", каза Попов.

Той поясни, че за да може целият Маришки регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят 3000 души.

"Т.е. тези 3000 работни места са осигурени така или иначе, защиото заравняването на тази площ е огромна дейност, дори и утре да спрат централите, 10 години трябва да работят да речем 3000 души, така че икономическата дейност, включително по изграждането на инфраструктура, която може да се развие там е огромна", каза още Попов.