"Някои политици дори не познават правилника на парламента и не разбират, че за да е успешен вотът на недоверие, опозицията трябва да събере 121 гласа. Елементарна математика - ИТН, БСП и "Възраждане" нямат тези гласове. ДПС гласува с ПП-ДБ и с нас. В четвъртък ще бъде една говорилня, в петък ще се гласува и няма да мине. Правителството може да падне, само ако ПП-ДБ или ние се оттеглим от него и не влезе никой друг. Проста аритметика, която знам по-добре от тях."

Това обяви на предизборно събрание с актива на ГЕРБ в Кюстендил, лидерът на партията Бойко Борисов.

И добави:

"Денков днес казал, че съм се объркал, че са си насложили отново фирми. Аз, господин Денков, не се обърквам лесно - бил съм 12 години премиер и Ви го казвам с цялото ми уважение. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев попита енергийния министър по тази тема. Отговорът е: "Условията ще бъдат коригирани, защото публикуваните критерии са дискриминационни". Това означава, че са сложени такива условия, за да дойдат пак вашите фирми с милиардите, които ние посочихме, а вие ни казахте, че списъкът е индикативен и няма общо с реалността. Едва ли не формално са написани имената на най-сладките ви хора, за които пишеше, че ще бъдат и одобрени формално. Докато миньорите стачкуват, те си наслагват фирмите..."

Борисов заяви още, че основната тема в предизборната кампания в София била "дали са подредени 2 павета правилно". А посланията на кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев били, че щели да спре ремонта на ремонта.

"(Не)коалиционно ме сърби да кажа - в парламента колко ремонти на ремонтите направихте на законите за тези 3-4 месеци. Господин Терзиев, паветата се редят от общи работници, законите би трябвало да се правят от квалифицирани юристи. Колко ремонти направихме на закони, колко поправки на поправките, когато водещи са нашите (не)коалиционни партньори?", попита Борисов.

И допълни, че "със слагането на Терзиев и цялата му рода от най-висшите етажи на Държавна сигурност, ПП и ДБ повече по тема антикомунизъм нямат право да коментират."

"Няма и да им дадем! Това е щета за тях и трудно ще могат да обяснят защо подкрепят този кандидат", бе категоричен лидерът на ГЕРБ.

Борисов попита още дали другите партии са построили поне едно училище или театър. Както и колко санирани сгради има в последните три години. И си отговори сам - нула.

"Пропиляно време от нашия живот. Както съм оставил "Струма" с тунелите и мостовете, не е мръднала. И едно мълчание, една тишина. Когато аз станах премиер след правителството на Орешарски, той поне си призна, че хазната е празна със 780 млн. лв. Когато си тръгнахме имаше 12 милиарда пълен фискален резерв, а растежът от 50 милиарда отиде до 120 милиарда в държавата. Бяхме лидер на Балканите. За 3 години сега сме на опашката", добави още той.

И бе категоричен, че не надъхва хората, а "с песимизъм" им казва, че и в следващите 4 години няма да се случи нищо добро, защото парите ги няма.

"Каквото направихме ние - това е. От народа зависи - или да се събуди и да победим много, или още от същото. Опонентите ни за 10 години няма да може да ремонтират и поддържат това, което ние сме строили", каза бившият премиер.

"Лошото никога не идва само. Мислехме, че войната в Украйна е най-лошото, което може да сполети света, но терористичната атака в Израел срещу невинни хора е в пъти по-тежка. Сложно е да се говори в предизборна ситуация на фона на две войни. Светът започва да харчи милиарди за оръжие. Ние имаме да плащаме втора ескадрила, декември ще приемем подмяната на верижните машини със "Страйкър". Всичко, което изкара държавата, ще отиде за оръжие. Това трябва да е ясно и ако другите обещават по партийните си събрания, значи лъжат хората", завърши Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ