„Днешният вот беше вот на голямо доверие към правителството и то с огромно мнозинство. Съжалявам, че се загубиха толкова дни, но това е парламентарна практика.“

Това обяви в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И обясни, че не е присъствал в парламента при гласуването, защото имал отдавна обявена среща в Разград.

"Чух се и с Кирил Петков, за да няма спекулации", уточни той.

„Пътят до Разград е ужасен, огромна грешка е това, че държавата не направи “Хемус”, каза още Борисов.

Той припомни, че днес лидерката на БСП Корнелия Нинова си позволила да каже, че всичко в енергетиката се дължало на Борисов.

„Да, стабилността в енергетиката се дължеше на ГЕРБ и на управлението ни. Само да им напомня, че от 3 години ГЕРБ не е никъде в държавното управление. През това време Нинова беше вицепремиер и министър на икономиката. Имаше няколко служебни и няколко редовни правителства, в които тези хора бяха министри, премиери, вицепремиери. Тези 3 години празнота ли е? Има ли им портретите в Министерския съвет - има ги“, каза бившият премиер.

Той попита защо няма План за възстановяване и устойчивост, след като двамата с Томислав Дончев са го внесли в парламента.

„Ако го бяха приели тогава и сега ни обвиняваха, че заради този План има проблеми, щях да го приема. Но те го отвхърлиха, за да си вкарат „Джеймкорп“, ако не сте го забравили. Цялата енергетика по време на управлението на Нинова, Кирил Петков и всички останали, беше „Джеймкорп“. И изведнъж казват, че Борисов им е виновен - да, виновен съм, че ги спряхме“, допълни Борисов.

Според него „и друг вот да има, ще има същата съдба, не защото „сглобката“ прави най-доброто в момента, а защото нищо по-здраво не може да се конструира, освен това за в бъдеще.“

„Петков и Василев не си държат на думата – каза още лидерът на ГЕРБ. - Всеки ден съм принуден да отговарям на обвинения. Разбрахме се ясно лидерите да не участваме в предизборната кампания. Искам да им напомня публично, че в сглобката за всеки един министър сме гласували еднакво, даже ние с повече депутати. Да напомня също и че ДБ не искаха Асен Василев за финансов министър, аз настоявах да е той, за да е по-здрава „сглобката“. Ясно се разбрахме също и да не се ползват инструментите на министерствата, но днес финансите ги използваха.“

Борисов не искал да кометира лидерите, но депутатите от ГЕРБ-СДС били възмутени и днес цялата парламентарна група го предупредила, че ще бъдат много внимателни каква е събираемостта в бюджета при гласуването му.

„Според последните данни на БНБ фискалният резерв е 8 млрд., а преди 1 година спорехме дали е 16 млрд. Към днешна дата приходите като миналата година ли са или не са? Само след 15 дни ще станат ясни и точно тези въпроси ще задават депутатите, на които той ще иска подкрепа. Сложно ни е, Денков ми се обади да благодари за подкрепата, а в същото време аз коментирам срещу тези, които подкрепям цял ден. Не съм бил никога в живота си в такава позиция“, добави бившият премиер.

Той коментира и войната в Близкия изток.

„Цял ден бях в парламента, имахме дълга среща с посланика на Израел и показахме истинска солидарност, гласувайки декларация в тяхна подрепа. Такава гласувахме и за Грузия.

Имахме извънредно заседание на ЕНП по обяд, където също поехме ангажимент за подкрепа на Израел. Ужасна война, каквато е и тази в Украйна, загиват хора. Призовавам за повече доброта, търпение и диалог, защото тази ескалация може да се пренесе в други конфликтни точки, а това не трябва да се допуска“, завърши Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ