65 полицаи бяха ранени в сряда вечерта по време на пропалестински протести в Берлин. 174 протестиращи са били временно задържани, след като събитията прераснаха в невиждано за града насилие.

Протестът бе свикан по социалната мрежа „Телеграм“ с призиви: „Да направим от „Нойкьолн“ (квартал в града с преобладаващо мюсюлманско население) Газа. Носете камъни и запалителна течност“.

Пропалестинските демонстрации бяха забранени в Германия след терористичната атака в Израел, при която загинаха над 1200 цивилни израелци. Протестите се спират заради скандирането на антиизраелски и антисемтски лозунги на тях, както и призивите им да се унищожи Израел.

"Колегите са били ранени през последните часове от хвърлени камъни, горящи течности и опити за съпротива, наред с други неща", се казва в изявление на полицията в Берлин.

Германският канцлер Олаф Шолц осъди в четвъртък сутринта скандирането на антисемитски лозунги на протестите в Берлин.

"Антисемитизмът няма място в Германия и ние ще направим всичко възможно, за да му се противопоставим. Ще направим това като граждани, като тези, които носят политическа отговорност", каза Шолц по време на реч в германския парламент

Стотици младежи подпалиха коли и чупиха прозорци. Пожарната успя обаче да се намеси едва, след като получи полицейска защита.

Министърът на правосъдието Марко Бушман, подчерта, че свободата на демонстрациите е основно право, "но това, което не е приемливо, е, че под прикритието на мирна демонстрация се подбужда омраза срещу евреи".