„На 29-и [октомври] ни трябва мощна подкрепа, защото това е своебразен вот на доверие към нас и ще ни даде сила да отстояваме интересите. Нищо по-добро не можем да сглобим от това в момента. Имаме инструментите да противодействаме, ако направят нещо, което не ни харесва. Те заявиха, че искат изпълнителната власт, съгласихме се, но целият парламентарен контрол е на ГЕРБ и ДПС“.

Това коментира пред партийния актив в Перник, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След това добави, че коментирайки ПП и ДБ „помагаме на опозицията, а не трябва“.

„Ако опозицията се докопа до някаква власт, изолацията на България ще стане такава, каквато беше в предишни години“, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ честити празника на Перник. И обясни, че е бил в новото училище „Св. Иван Рилски“, за което по негово време са дадени 11 млн. лева.

„С фантастични физкултурни салони и зали, закрит плувен басейн. Това е поредното нещо, което сме направили, заедно със сегашния кмет. Подкрепих го на тези избори, защото се грижи добре за перничани, както го правехме и ние. Помните трудните времена - язовира го бяха източили умишлено, нямахте вода за пиене, нямахте пречиствателни станции, водопроводът беше на решетка“, каза още Борисов.

И припомни, че над 100 млн. са дадени за водоснабдяване, канализация и пътища.

„Една от опорките им беше свързана с язовирите. Тогава точеха водата, точно преди изборите. С кмета на Перник и министрите направихме чудеса - докарахме вода от Рила с довеждащ водопровод, който беше построен за седмици, а собствената му партия пускаше сигнали срещу него, защото аз и той правехме водопровода. Винаги е бил коректен за направеното от ГЕРБ, това е джентълменство в политиката“, посочи бившият премиер.

Той обясни, че се притеснява от това, което се случва в „Лукойл“. И бе категоричен:

„Ние не успяваме да се наложим и да спрем левчето за всеки литър и бензин. Парите отиват в посока „Лукойл“, без да е платил никакви данъци, а държавата му е разрешила дерогация да ползва евтин руски петрол, по времето на санкции за другите държави. Трябва да бъдем безкомпромисни, докато не изясним цялата истина. В интервю [Асен] Василев казва, че „Лукойл“ се продава, а компанията и премиерът Денков го опровергават. Възниква логичен въпрос - Василев откъде знае, че се продава. Водени ли са такива разговори, той участвал ли е в тях? В метрото или в трамвая го чу?“

Борисов припомни, че войната в Украйна „взима стотици хиляди жертви, още по-лошото е, че има хиляди цивилни жертви в Израел и Палестина, след терористичния акт на „Хамас“.

„А ние сме народ, който е извършил истински подвиг, спасявайки над 50 000 български евреи по време на Втората световна война, неслучайно ни имат за най-добри приятели, - каза лидерът на ГЕРБ. - Случващото се в момента в Германия и Франция с рисуването на звезди по къщите ни връща в ужасното и трагично време на Холокоста и фашизма. Международната ситуация е много тежка, затова трябва да сме внимателни в България. Изключително важно е да пазим и етническата толерантност.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ