„Прочетох, че Асен Василев е говорил за състоянието на бюджета, че в митниците и данъчните има по-малко пари и трябва да се взима нов дълг. И тук говорим за милиарди. Преди COVID кризата винаги сме били на излишък, бяхме в тройката на държавите с най-нисък външен дълг.“

Това обяви в Благоевград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И добави, че през последните години „държавата се вкара в дългова спирала и то много преди това правителство“.

„Само че не се говори с имена на министри, на премиери. Корнелия Нинова е забравила, че след мен тя е била вицепремиер на България и е могла да оправи много от грешките, които казва. За кое съм виновен? След мен е имало петима премиери, финансови министри. Може да се види колко е фискалният резерв, може да се види как е нараснал дългът, но да се кажат имена“, призова Борисов.

Той изчисли, че над 3% дефицит са около 4-5 милиарда, които липсват.

„И като прибавим още 5 млрд. към тях, нали ние трябва да ги върнем? След изборите като внесат бюджета, ще го разгледаме внимателно. Аз съм за консервативна политика“, допълни бившият премиер.

И бе категоричен:

„Това харчене на пари вече 3 години, без да се вижда къде е... Разбирам да кажат, че ни трябва 2 млрд. дълг, за да достроим АМ „Струма“,  например. Има смисъл и гласувам с 2 ръце. Такъв заем ще се изплати и ще носи приходи. Самият аз не мога да гарантирам нищо, свързано с новите дългове. ГЕРБ няма заместник-министри в Министерство на финансите, нито в „Митници“ и в НАП имаме заместници. Какво е състоянието на хазната знаят само ПП, сигурен съм, че и ДБ не знаят.“

Борисов допълни, че в тази международна ситуация – с две войни около нас, ако няма правителство, държавата е обречена.

„Затова не е важно кой пред коя врата стои в парламента, важно е да сме под българския флаг и да работим за държавата ни!  Ние сме граждани за европейско развитие на България, евроатлантическите ни партньори одобряват сегашното правителство и затова трябва да го пазим, защото е добро за страната“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Според него „предстои трудна финална година на фона на война в Украйна и в Близкия изток“.

„Случва се ярко противопоставяне и гледайки трагедията на цивилните граждани и от Израел, и от Палестина, считам, че това е процес на окървавяване, който няма да отмине столетия. Ако този конфликт стане глобален, ще настане криза с горивата и дизела. Ние като държава трябва да сме много внимателни и да имаме план и готовност, включително и през кметовете, които трябва да започнат да изграждат зарядни станции за автомобили например. А в момента нямаме план, имаме една програма, която уж следваме и около която всеки търси успех, за да каже, че е успял“, каза Борисов.

Той припомни, че Кирил Петков също е бил днес в Благоевград и двамата би трябвало да са заедно „по силата на сглобката, но ние говорим за противоборството между нас, а утре в парламента заедно приемаме закони или се пазим от вот на недоверие. Много сложна конфигурация.“

„Кажете ми едно нещо след нашето управление, едно постановление на Министерския съвет за тези 3 години, свързано с Благоевград и областта? Само за Банско сме дали над 20 млн. За Петрич, Разлог, Хаджидимово, Сандански - всички ремонти на улици, училища, детски градини, ВиК инфраструктура, са правени за последно с решения на нашето правителство. Да не говорим за АМ „Струма“, за санирането - държавата идваше и правеше блоковете, разкриваха се много работни места, жилищата ставаха по-скъпи... В Благоевград има 300 санирани блока. Гарантираме, че ако хората изберат кметовете от ГЕРБ, ние ще продължим с тази политика“, бе категоричен бившият премиер.

Накрая добави, че при победа, партията ще има и аргументи да изпълнява обещанията си.

„Ние трябва да  правим добро и да сме толерантни. Всички видяха, че да се закачат с ГЕРБ не е здравословно и не е хубаво. Не се чегърта това, което не се чегърта. С един добър резултат ще ни дадете сила да работим за България!“, завърши Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ