„Когато Путин и Лавров казаха, че заради мен България ще загуби всичко, припомням, че руският газ минаваше през Гърция. Затова ние вложихме много енергия да не ни изхвърлят от газовата карта. Имаше голяма съпротива от лобита и компании, които пренасят газ, когато строяхме връзките с Турция и Румъния. За нас не оставаше нищо, освен да плащаме. Направихме най-мощната компресорна система на Балканите с най-добрите реверсивни американски компресори.“

Това обяви в Добрич лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. И добави:

„Много често историята си прави шеги и днес най-големите ни критици слагат такси от 20 лв./MWh върху построеното от нас. По груби сметки това прави над 2 млрд. на година, и това е 100% собственост на българите. Не допуснах никой да вземе проценти и комисиони от вас. Цялото трасе и фирмите са 100% държавни.“

Според него този газопровод е най-печелившият проект на България за всички времена.

„При всички случаи построеното от вас, които сте ме изпратили за премиер, ви носи по милиарди на година. България е на газовата карта и в момента всички зависят от нея - турци, сърби, словаци, унгарци, румънци, гърци, македонци. Имаме могъщ инструмент, създаден от вас, българите“, бе категоричен Борисов.

Той добави, че утре парламентарната група на ГЕРБ ще има среща за „Лукойл“.

„Прокрадва се тенденция, че дерогацията може да повлияе на цените на горивата. Задавам следния въпрос - откакто имаме дерогация, поевтиняха ли нафтата и бензинът?! Или растат непрекъснато? С какво ни плашат, цената стигаше 4 лева по едно време, при положение, че руският петрол "Уралс", благодарение на България е освободен от санкции и влиза и до ден-днешен в рафинерията. България е направила така, че да е защитен руският петрол. Не ние, други... И сега изведнъж страшен страх, защото ще предложим след седмица да няма дерогация. Прави ли Ви впечатление как месеци наред нашето правителство абсолютно нищо не прави срещу "Лукойл". От газа ще печелите по 3 млрд. лв. от построеното от нас, а от "Лукойл" са излезли от джобовете ни 3 млрд. долара“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

И попита:

„С какво ни плашат? Свободата струва скъпо. Защо цените на бензиностанциите са такива, след като руският петрол е същият? Къде отива разликата от 70 стотинки? Тези, при които отива, изглежда много се притесниха.“

Според Борисов в ГЕРБ никога не са се интересували от сделки - дали ще продава или ще купува една частна компания в правова държава.

„Нали затова правим съдебна реформа? Как държавата обявява, че ще удари с 60% данък някого, за да го принуждава да продава? Това пазарно ли е, икономически издържано ли е, правово ли е? Или каквото кажат от „Промяната“ е правилно и за тях законът не важи?“, попита бившият премиер.

После продължи:

„Нещата и в бюджета не са добре, приходите - също. Кметовете сигурно имат много желания - за детски градини, улици, ВиК, паркове, стадиони, но към днешна дата не мога да ви обещая нищо, защото пари в бюджета няма.“

Борисов припомни, че неговите правителства са били два пъти на дефицит – заради фалита на КТБ и заради COVID.

„Моите правителства са били два пъти на дефицит - първото заради фалита на КТБ, когато за 1 година го преодоляхме и излязохме на излишък, и при COVID кризата, когато бяхме на 2% дефицит, но държавата бълваше пари в бизнеса Сега за 3 г. сме на 3% дефицит, свикнахте с тази дума, а тя е изключително лоша и пагубна. Това означава дефицит в джоба на българите с над 5 млрд. Пагубно е, защото означава, че живеем на заеми“, каза той.

Според лидера на ГЕРБ „в момента има огромни харчове без никаква финанова дисциплина“.

„Три години популизъм и безотговорност, не очаквах, че държавата може да отиде чак дотам. Давахме по 50 лева на пенсионерите при COVID кризата, но тези пари ги имахме във фискалния резерв и не нарушавахме пенсионния модел. „Промяната“ или [Румен] Радев казаха, че ще дават по 100 лв., и изведнъж от 50 отидохме на 120 лв. без да има приходи. Безумие, което продължава“, допълни той.

Борисов припомни още, че вчера Кирил Петков е казал, че правителството се справяло много добре със земеделците и миньорите.

„Безспорно е така. Да напомня - за да помогнем на земеделския министър и правителството като истински партньори взехме това трудно решение. Решихме проблема със земеделците, блгодарение на решението на парламента. С миньорите какво стана? Те не искаха да се виждат с правителството. Къде се провеждаха срещите - в парламента. Сега правителството справя ли се със сроковете, които подписа Денков със синдикатите? Не трябва да лъжем хората! Когато имат успехи, те са си самодостатъчни. Такава им е тактиката до момента“, каза той.

И накрая бе категоричен:

„Вече стана ясно, че всичко умишлени манипулации, измами и лъжи по наш адрес са правени целенасочено, за да може България да бъде отклонена от водещата й роля на Балканите. Да станем лесна плячка, да станем безропотен клиент. Това ние не го допуснахме.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ