Външните министри на Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Оман, Катар, Кувейт, Египет и Мароко осъдиха нападенията срещу мирни граждани и нарушаването на международното право в ивицата Газа, подложена на израелски бомбардировки, предаде Ройтерс.

В общо изявление на страните се споменава, че правото на самозащита не оправдава нарушаването на закона и пренебрегването на правата на палестинците.

Арабските външни министри осъждат също принудителното разселване и колективното наказание в Газа, се казва още в изявлението.

Заложниците

Междувременно Абу Обейда, говорител на Бригадите "Изедин ал Касам", военното крило на "Хамас", обяви, че около 50 души, взети от палестинското движение "Хамас" за заложници, са загинали при израелските удари по Газа, предаде Ройтерс, като се позова на публикация в профила на "Изедин ал Касам" в социалната мрежа "Телеграм".

Говорителят не даде повече подробности.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери изнесените данни.

Външният министър на Палестинската автономия (ПА) съобщи пред репортери, че ПА няма да се меси в разследването на Международния наказателен съд (МНС) на изненадващото нападение на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври и ще подкрепи цялостната проверка на съда на всички действия в палестинските територии, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Хага разследва и води дела за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Палестинският външен министър Рияд ал Малики се срещна два пъти с главния прокурор Карим Хан по време на двудневното си посещение в Нидерландия, на което той се отправи, за да мобилизира подкрепа за разследване на МНС.

Помолен от журналисти да коментира дали ще подкрепи разследване и на нападението на "Хамас" от 7 октомври срещу Южен Израел, той каза, че ПА няма да се меси. "Не можем да казваме: "разследвайте тук, но не разследвайте там", каза Малики.

МНС започна разследване през 2021 г. на предполагаеми престъпления в палестинските територии, чийто основен предмет бяха военните операции срещу палестинските бойци в ивицата Газа и разширяването на еврейските селища в Източен Йерусалим и на окупирания Западен бряг.

Миналата седмица Хан потвърди, че мандатът му ще обхване и палестинците, извършили престъпления срещу израелци. Макар и предизвикано от предишния голям конфликт в Газа, разследването може да анализира твърдения за военни престъпления и от сегашната война между Израел и "Хамас".

Според Израел МНС не притежава никаква юрисдикция в конфликта, защото Палестина не е независима суверенна държава. Израел не е страна по договора за създаването на Международния наказателен съд и не е сред 123-те държави, членуващи в него.

След посещението си в съда Малики обяви, че Израел води война на отмъщение срещу Газа, която е в разрез с международното право. "Тя няма друга реална цел освен пълното унищожение на всяко обитаемо място в Газа", каза той.

Той призова световните лидери да подкрепят резолюция на Общото събрание на ООН, внесена от арабските страни и призоваваща за спиране на огъня, което да позволи в Газа да влезе хуманитарна помощ.

Френските граждани

Тридесет и пет френски граждани са убити при атаката на "Хамас" срещу израелската територия на 7 октомври, предадоха световните агенции, като се позоваха на френското министерство на външните работи. Девет френски граждани все още се водят изчезнали, като някои от тях са заложници на "Хамас", допълва ведомството.

Същевременно парижката префектура обяви днес, че забранява демонстрация в събота в Париж в подкрепа на палестинците, предаде Франс прес.

Според префекта на Париж Лоран Нюнес демонстрацията се забранява, защото била планирана като шествие из парижките улици, а не като митинг на определено място, което пораждало много рискове. Той допълни, че организациите, които са депозирали искането за провеждането на тази проява, с думите си биха могли да наведат на мисълта, че подкрепят действията на "Хамас".

Искането за демонстрация бе отправено от асоциацията "Колектив за спешни действия за Палестина" (Collectif Urgence Palestine), обединяваща няколко синдиката, политически и други организации.

На 18 октомври френският Държавен съвет припомни на правителството, че пропалестински демонстрации не могат да бъдат системно забранявани и че префектите са тези, които трябва да преценят дали една демонстрация може да породи рискове за обществения ред или не и да вземат решение.

Миналата седмица на "Площада на Републиката" в Париж се състоя пропалестинска демонстрация, в която по данни на прокуратурата са участвали 15 000 души. Силите на реда задържаха 10 души заради антисемитски изказвания или надраскване на статуята на Републиката в центъра на площада.

В Париж днес представители на еврейската общност във Франция разположиха 30 празни детски колички в района на Айфеловата кула, предаде Франс прес.

Те символизират бебетата, децата или тийнейджърите, отвлечени от "Хамас" в Газа след атаката от 7 октомври. Инициативата е на Съвета на еврейските институции във Франция, която отправя призив чрез тази инсталация за освобождаването на децата, държани за заложници от "Хамас".

Подобни акции бяха организирани в Ница и в Марсилия.

Към всяка детска количка има снимка на дете, взето за заложник, на която са написани също името и възрастта му. 

"Франция има различни средства за намеса, тя има привилегировани отношения с Катар, с Египет, с Турция също, които могат да окажат влияние върху "Хамас", подчерта Жонатан Арфи, председател на организацията - инициатор на проявата.

БТА