Трудно може да се опише политическия набег върху демокрацията ни от определени партии и Централната избирателна комисия днес. Те изхвърлиха част от изборния закон ей така, по-малко от 48 часа преди изборите. Машинно гласуване няма да има.

Часове по-рано от ЦИК обявиха напълно очевидното - няма как да се "хакнат" машините така. Малко по-късно мнозинството в регулатора гласува на извънредно заседание - с мотива, че не е приключила проверка, чийто срок за приключване е... утре следобед. И което от МЕУ обявиха, че са пратили преди два часа и в срок.

Всички знаем, че много родни регулатори - на хартия независими - в ключови моменти изпълняват чисто партийни решения, експертизата отива на заден план. Дори със скалъпени, неадекватни мотиви. Но този трябва да пази зародиша на демокрацията - изборите.

Не е случайно, че никой не прави редакции в изборните закони в последния момент - това обърква избирателя и затруднява вота. Отиват и едни милиони на вятъра.

Тези машини бяха просто много скъпи принтери - заради което и измислените от ИТН, ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" манипулации няма как да станат. Но дори и така осакатени от почти същото мнозинство, те почти напълно гарантираха валидността на вота - на последните избори имаше 44 хиляди невалидни хартиени бюлетини и цели... 131 машинни. Макар многократно да съм критикувал машинния вот, това му качество е неоспоримо.

Партиите, които направиха това, искат нещо просто - да разбиват доверието в изборите и по-малко хора да гласуват. За тях е важно изборите да се решават от техните ядра и, разбира се, от контролирания им вот. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-силни са техните начини да печелят избори. И всеки негласуващ им дава по едно рамо.

Това е опит да се вземе гласът ни - искат да ни внушат, че той е опошлен. И той наистина е - но решението не е да замлъкнем тази неделя, а и другата, а да сме още по-шумни. Дори и с хартия.