Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде специално разрешение на Клуб Z да публикува Дневника ѝ на български.

30 октомври 2023 година

Моята леля Феня обичаше да повтаря: „Всяка световна гадория е започвала с погроми над евреите".

Тя, подгонена от съветския антисемитизъм, който в СССР, разбира се, не съществуваше, както и сексът (разпространена фраза по времето на СССР е „у нас в стране секса нет!“ – бел. прев.) доживя почти до стогодишна възраст в спокойната Австралия. Обаче през първата половина от живота си се е спасявала от смъртта. Бягала е от нея, започвайки от Бабий Яр (мястото на масовите разстрели на евреите в Киев по време на окупацията през Втората световна война – бел. прев.). С една дума, бабичката разбираше от „еврейския въпрос“.

Вчерашните събития в Махачкала хвърлиха в ужас целия цивилизован свят. Но, струва ми се, тук  дори не става дума  за евреите.

Кадрите на неуправляемата, озверяла тълпа, която настървено желае да убива „по национален признак“ не могат да оставят равнодушен никой психически нормален човек. Независимо от религиозните му вярвания, географския произход и социален статус.

Ако някой случайно е изпуснал тези чудовищни новини, накратко ще ги преразкажа:

В събота в Махачкала около 300 истерясали мъже се струпаха край един хотел – викаха, хвърляха камъни и искаха да им предадат еврейските гости - за изтезание. Няколко най-активни от тях полицията пусна (!) в сградата, те претърсиха хотела за юдеите, но не намериха такива.

В неделя тълпата (вече понабъбнала) се втурна на летището с викове „аллах акбар“ да посрещне гостите от Тел-Авив. Потроши чакалнята, излезе на пистата, опита се да връхлети самолетите. Според официалните данни нямало пострадали, пасажерите излетели за друго летище. Формално задържани са 60 "нарушители". Путин заяви, че (цитирам): „Погромът в Махачкала бе вдъхновен през социалните мрежи, предимно от територията на Украйна от агенти на западните спецслужби“.

Майка му стара, „смъртта е в яйце, яйцето е в патица, патицата е в заек“ (цитат от руската народна приказка – бел. прев.). Всичко е както винаги.

Но да се върнем към леля ми. Според енциклопедията на Холокоста, която тя знаеше наизуст, всичко е започнало от т. н. Кристална нощ през ноември 1938 г., когато цяла Германия била залята от вълни от погроми.

Разкъсвали и убивали „враговете на райха“ – евреите. Поддръжниците на Хитлер палели синагоги, разбивали с камъни витрините на магазини (счупените стъкла всъщност дали и названието „Кристална нощ“). Властите мълчаливо наблюдавали всичко това с благословията на тогавашния министър на пропагандата Гьобелс, който заявил, че „нито полицията, нито армията ще се намесят в народното негодувание“.

Е, какво да се каже? Историята се движи в кръг.

П.С. Очевидно е, че „отвързаните“ няма да спрат до евреите. Невежеството и жаждата за кръв рано или късно ще ги доведат и във вашите домове. В домовете на тези, които командваха „Дръж!“ и в домовете на онези, които мълчаха и не се намесваха. Светът на варварите е уреден по този начин.

Да се изплюскат най-после един друг!

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на инвазията Харкив постоянно е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 г. населението на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по големина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да напуснат града, преселвайки се в други региони или напускайки страната.

Но все пак днес в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, как се опитват да живеят пълноценно и достойно ни разказва във „Военният дневник на една харкивчанка“ украинската журналистка и писателка Анна Гин. 

Превод Валентина Ярмилко