"Не играя фалшив собственик. Картините са мои", тази теза отново застъпи Игор Марковски по Нова тв. Търговецът на картини обяви преди дни, че 275 от "арестуваните" произведения от КТБ са негово притежание. 

Днес той поясни, че имал доверие на институциите и очаквал да си получи собствеността. По думите му през 2007 г. той е сключил договор с Цветан Василев картините да се съхраняват в трезора на КТБ. Преди затварянето на банката той ходел многократно да наглежда имуществото си и видял, че картините се съхраняват добре, опаковани по 4-5. Когато обаче от прокуратурата изнасяха платната и ги товареха в една кола, те бяха неопаковани, без никаква защита. 

Марковски обясни, че не потърсил картините си повече от 180 дни след затварянето на КТБ, защото договорът му с Цветан Василев бил до декември 2014 г.  "Три пъти съм се опитвал да вляза в трезора и не съм успявал", каза още той.

В студиото беше и дъщерята на големия български художник Васил Стоилов Явора. 

"Около 30 картини съм дарявала на Игор с документ", каза тя. Явора Стоилова разказа, че двете семейства - нейното и на Марковски - били близки, той я подпомагал около проблемите с болестта на покойната й дъщеря с различни суми, след това тя дарявала картини. Тя припомни думите на баща си, че каритните трябвало да пътуват. "Не е добре да се застояват в чекмеджета", каза Стоилова.

Марковски се върна 10 години назад, когато Стоилова дарила платна на баща си на Галерията за чуждестранно изкуство. Идеята била там да има постоянна експозиция на Васил Стоилов. Следи известно време тя се обадила на Марковски и се оплакала, че картините не се съхраняват добре, мухлясват. Той й помогнал с адвокат тя да си ги прибере от галерията, а тя му казала: "Искам да ги продам на теб". 

"Искам да си върна картините, защото са мои. Къде ще ги държа си е моя работа", заключи арт търговецът.