БФС и футболната опозиция около Димитър Бербатов отвориха нов фронт днес - в спортното министерство, което влезе в ролята на медиатор за един от многото спорове между двата враждуващи лагера.

Става въпрос за изключените от централата 145 клуба, повечето от които заради участието в конгрес, организиран от Бербатов и екипа му през пролетта на миналата година. Като резултат от това тяхната дейност е затруднена или дори почти невъзможна, а ММС - в лицето на министър Димитър Илиев, се нае да предложи да се направи независим одит защо са извадени, както и да опита да съдейства по други начини, но не и да се меси в работата на БФС, защото няма право.

За целта Илиев инициира среща, която обаче започна скандално - с взаимни обиди и нападки. От едната страна бяха представители на клубове, водени от популярния експерт по спортно право Георги Градев. Той нашумя и покрай казуса със стадиона за мача с Унгария, а също така покрай плувната федерация (случаят с Антъни Иванов) и неволите в шахмата.

От другата страна - делегация от БФС, като в нея личаха членът на Изпълкома и шеф на Аматьорската лига Румен Вълков и заместник-изпълнителният директор Борислав Попов, който отговаря за юридическите казуси в централата. Градев и Вълков влязоха в лют спор, включиха се и други хора и трябваше да бъдат укротявани от зам.-министъра Даниела Дашева.

Всичко това поизкара от нерви и Димитър Илиев, който по принцип е доста спокоен и не си позволява емоции. След това той се извини на журналистите, като изтъкна, че и казусът със затворения за фенове мач с Унгария също го кара да се възмущава. 

"Беше много тежък и емоционален разговор, напрежението е голямо, коментира бившият автомобилен шампион. - Ние сме медиатор в спора и предложихме да се напрани независим одит, за да се проверят всички факти и обвинения. Получихме съгласието на клубовете, но е и от БФС, тъй като те са колективен орган и техните представители няма как да вземат сами решението.

Решения без разговори не може да има. Ние можем да назначим независим орган да направи одит. Сега ще пуснем писмо до БФС за съгласие. Това не са един или два клуба, а 145. Ненормално е. От БФС категорично засега заявиха, че не могат да вземат решение."

"Всеки страда от тази ситуация. Болезнено е родителите да не могат да видят децата си как играят. Отнема им се правото, това е проблем. Но от БФС казват, че всичко е наред. Но ние не можем да се месим, футболната общественост сама трябва да реши проблемите си", уточни той.

Пред журналисти Борислав Попов благодари на Илиев за инициативата, но възрази, че на въпросните клубове не бил забранен детско-юношеския футбол. Техните отбори за подрастващи "само" не могат да участват в държавни първенства. Във всякакви други - на регионален принцип (градски, областни, зонални и т.н.) - могат.

"Има дисонанс с мнението на министерството. Никой не е забранявал на децата да играят футбол. Те могат да се изявяват във всички отбори, които не участват в държавните първенства, които са първа, втора и трета лига, както и в женския футбол. Но в детско-юношеските школи могат да играят, без да се налага да са членове на БФС. На срещата имаше много остър диалог и забелязахте, че заместник-министър Дашева и моята асистентка си излязоха, защото разговорът излезе много извън добрия тон", каза Борислав Попов. 

Димитър Илиев продължи в същия дух и се аргументира защо не може да се меси на БФС:

"С всяка федерация работим по правилата. Децата имат право да спортуват и не бива да лишаваме клубовете от финансиране от общините. Има клубове, които са изграждани 10 години и сега трябва да се откажат. В същото време като министър аз не мога да се бъркам в кадруването на която и да е федерация.

Някои мои предшественици са го правили, но аз няма да го сторя, каквото и да ми коства това. Виждате федерациите, където се е бъркала държавата къде са сега. От 7 години нямаме шахмат, автомобилизмът копае дъното, спортните танци копаят дъното."

След което Илиев бе запитан и за скандала със стадиона.

"Аз съм човек, който умее да си владее нервите, но това ми подейства емоционално. Мачът с Унгария показва, че когато нямаш решение на проблема, опитваш да го оправиш с неправилни ходове. Ние сме против проявите на расизъм и хулиганство, но нищо лошо няма в протестите.

Не е нормално да се питате къде и дали изобщо ще се играе мачът. Стадионите се строят с трибуните заради хората. Не можем да ги лишаваме от правото да гледат националния отбор. Ами какво ще стане на следващия мач, а на този след него? Радвам се, че все пак мач ще има. Не е в моите прерогативи дали ще има публика на стадиона", завърши министър Димитър Илиев. 

Представител на изключените клубове: Пререгистрирахме се, но изгубихме финансирането от общините

Димитър Пейчев от "Русокастро" (Бургас) говори от името на изключените клубове. 

„Искам да благодаря на министъра, че инициира тази среща и ни прие. Този проблем не е от месец-два, той е от доста отдавна. След като всички ние участвахме в един конгрес, който бе организиран от БФС, получихме съобщение, че сме извадени от футбола и малко след това получихме покани да бъдем пререгистрирани. Само си представете 145 клуба с минимум 30 състезатели плюс деца, за каква бройка хора става въпрос, на които БФС казва: „Ние ви забраняваме да се занимавате с организиран футбол“, започна Пейчев.

Той обясни какво е трябвало да направят, за да продължат дейността си, но и какво са загубили.

„Ние сме пререгистрирани, ако не бяхме, трябваше да закрием абсолютно всичко и хората по малките населени места, които чакат такива мачове, да им отнемем и малкото щастие. Когато се пререгистрираме, губим общинска субсидия. Повечето клубове се финансират от общините. Ние сме ентусиасти, които поддържаме аматьорския футбол.

Аматьорският футбол е основата на футбола. Възмущаваме се на това, което се случва с националния отбор. Искаме промяна. Помолихме единствено да бъдем върнати. Докато тече този одит, те могат да си инициират Конгрес, да изберат човека Х или същия човек, няма да имаме глас. Това ни е единственото притеснение“, продължи той.

Той изрази недоволство от поведението на хората на БФС на срещата: 

„Поведението и отговорите на представителя на БФС са меко казано нелогични и объркващи. Те са дошли тук да отговорят нещо, това не помага. Единственото е да разчитаме на съда, ако от БФС не се съгласят на одит. Това нещо трябва да се прекрати, това не е нормално. Голям празник е във всяко населено място, когато има такова мероприятие."

"Безпрецедентно казват ни, че няма да имаме право на глас. Надявам се, че всички ще се обединим да покажем несъгласието си. Това нещо трябва да престане“, завърши Димитър Пейчев.

Борислав Попов от БФС: Нека хората да протестират, но да е в рамките на конституцията

Обяснимо, повечето въпроси към Борислав Попов бяха свързани с разигралия се фарс покрай мача с Унгария.

"Стадион "Васил Левски" е заявен още в началото на квалификациите за целия цикъл. На 30 октомври получихме писмо от 2 страници от СДВР, без да ги питаме. В последните абзаци се подчертаваше, че мнението им е, че преместим мача извън София. Ние преведохме и изпратихме писмото до УЕФА. Те са отговорни за сигурността и на този мача ще имат поне двама секюрити офисъри в София", така Попов обясни хронологията на събитията, като неговата теза се различава на тази на СДВР - според дирекцията инициативата дошла от БФС.

"Те решават да е на празен стадион. Длъжни сме да се съобразим. Ние също търпим репутационния щети от това. От европейската централа ни препоръчаха мачът да е в Пловдив при закрити врата. Това е препоръка, но тя трябва да се следва, каза Попов пред медиите в сградата на Министерството на младежта и спорта. - УЕФА ни попита за опции и така се появи Кърджали", отговори той на въпрос.

След което Попов припомни мача с Англия преди две години и с Хърватия по-рано, на който имаше инциденти с пострадали полицаи.

"Хората имат право да протестират, но нека е в рамките на конституцията. Помните мачовете с Англия и Хърватия, когато имаше тежко ранена полицайка. БФС иска да чувства подкрепа от избирателите си - клубовете. Имаме нужда и от обществена подкрепа, но често не получаваме добронамереност", каза още Попов.