Борбата с корупцията е затвърждаване на европейската ориентация на страната. Това каза пред БНР посланикът на Великобритания в България Роб Диксън. Така той отговори на въпрос дали неговата страна продължава да поддържа санкциите спрямо Делян Пеевски, който отскоро е председател на парламентарната група на ДПС и засега единствен кандидат за председател на партията. Санкциите са аналогични на тези по "Магнитски", с които Пеевски е санкциониран от САЩ.

Посланикът изтъкна, че тези санкции са обстойно обсъдени.

"Корупцията лишава обикновените българи от ресурси. Отслабва институциите. Корупцията прави обществата уязвими", каза още Роб Диксън.

Категорично заклеймяваме насилието от хусите във и извън Йемен, каза още посланикът.

"Ситуацията е изключително динамична. Работим с нашите международни партньори по установяване на фактите и вземане на решение какъв отговор на ситуацията да дадем. Всичко е много тревожно. Категорични сме, че плавателните съдове трябва да могат свободно да плават, спазвайки международното право", каза Диксън.

Той изтъкна, че е необходимо стабилно правителство, което да изпълнява задачите на България, за да се справи с предизвикателствата.

Въпросът за сигурността на Черно море е много важен, подчерта също посланикът и напомни за оказваната широкомащабна подкрепа на Украйна. 

"Ние сме твърдо решени, че ще продължим да подкрепяме Украйна. Обединеното кралство е осигурило 9,3 млрд. лири в подкрепа на Украйна. Категорични сме, че сигурността на Черно море е много важен аспект от цялостната картина на отговора на този конфликт. Значението на този регион е особено голямо", каза Диксън.

Той отбеляза и огромното значение на сигурността на доставките на житни култури. 

Относно санкциите на руски компании и лица по цял свят посланик Диксън обеща, че ще продължат да работят за оказване на натиск върху Кремъл заради нахлуването в Украйна. 

"Предизвикателството пред двете ни страни от руските враждебни действия доказва значението на нашата съвместна работа. Това е предизвикателство, пред което сме изправени и като съюзници, и като партньори, и като приятели", каза още Диксън.

Във връзка със споразумението между Великобритания и България за стратегическо партньорство, британският посланик коментира:

"Периодът е много важен, защото ние укрепваме, засилваме нашето партньорство и сътрудничество и го издигаме на стратегическо равнище".

По думите му това е партньорство между равнопоставени субекти, които работят по отбрана, сигурност, миграция и иновации. Амбицията от двете страни е то да се разраства, подчерта той.

Диксън отбеляза и съвместната работа по въпросите на отбраната и сигурността. По думите му това е съществена част от партньорството между двете страни. Искаме да доразвием това сътрудничество, каза той. 

"По линия на стратегическото партньорство ще има подкрепа за доставки в сферата на отбраната, защото нашата отбранителна промишленост е изключително добра и много се радваме, че държави като Полша се възползват мащабно от способностите на Обединеното кралство, които то може да предложи в подкрепа", каза още Диксън.

Друг съществен елемент е свързан с амбицията за разширяване на партньорството в сферата на транснационалното образование, посочи британският посланик у нас. И продължи:

"То има за цел да позволи на българските студенти да учат и да получават британска образователна степен в България, в български учебни заведения. Става дума за партньорства между университети в двете държави. Ползата за България от това е, че тези студенти са по-склонни да останат на българския пазар".