„Имах усещането за готовност още тази година да бъде взето решение за приемане на България и Румъния в Шенген“, отговори еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на въпрос на Клуб Z.

Това стана в края на Съвет „Вътрешни работи“ в Брюксел.

Както се очакваше, вътрешните министри от страните членки не взеха решение за присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство. Българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов обаче заяви, че е оптимист за приемането ни до края на годината. Това бе и поводът да попитаме Илва Йохансон дали споделя този оптимизъм.

„Това е моето усещане. Може би Калин е имал същото усещане. Нямахме обещания, но имаме усещане“, каза еврокомисарят, като нарече министъра ни с малкото му име.

Испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка пък отговори на въпроса ни, че има усещането, че всички работят много усилено и че и съзнават, че в кратък срок и двете страни ще станат пълноправни членки на пространството за свободно движение.

В отговор на друг въпрос обаче той заяви, че не би било уместно да се дават обещания, че това може да се случи до 31 декември 2023 г., макар испанското председателство на Съветаъ на ЕС иска това да стане, преди то да приключи на тази дата.

„Оптимист съм“, отговори Калин Стоянов на въпроса дали България може да бъде приета в шенгенското проспранство до края на годината.

Той говори пред български журналисти по време на Съвета.

„Несериозно е, ако на днешния Съвет сме очаквали да бъде взето каквото и да било решение“, потвърди Стоянов.

Той и колегите му обсъдили състоянието на шенгенското пространство като цяло, най-вече системата на връщанията.

Той допълни, че еврокомисарят Илва Йохансон запознала министрите с изключително положителния според доклад от мисията, проведена у нас на 23 и 24 ноември. Тогава е извършена проверка по линия на външните граници на ЕС.

Освен германски и испански представители са участвали и експерти от Австрия и Нидерландия. Това са двете страни, които са против приемането на България в Шенген. Заключението на доклада е, че България продължава да изпълнява всички условия за приемането й в Шенген, изтъкна вътрешният ни министър.

По време на Съвета той е имал среща с нидерландския министър на миграцията Ерик ван дер Бург. Калин Стоянов е оптимист от срещата си и с него, и с други хора, които е имал днес.

„Да“, отговори кратко Калин Стоянов на въпрос на Клуб Z дали можем да очакваме промяна в позициите на Нидерландия и Австрия до края на годината.

Главно основание за оптимизма на министъра е представеният днес доклад за мисията в страната ни. Напредъкът ни бил отчетен и от самия Ерик ван дер Бург. Той казал на Стоянов, че на нидерландското правителство ще му трябва известно време, през което да анализира доклада и да вземе своето решение. Утре за първи път се събира новоизбраният парламент на Ниската земя. Съставянето на ново правителство обаче може да отнеме месеци.

Калин Стоянов повтори думите си, че е оптимист до края на годината да има решение. Предстоят активни разговори с Нидерландия, тъй като резултатите от изборите променяли ситуацията. Вотът бе спечелен от крайно дясната Партия за свободата на евроскептика Герт Вилдерс. Той обаче няма мнозинство, за да управлява самостоятелно.

Австрийците обаче продължават да твърдят, че Шенген не функционира. Но България няма как да коментира тези твърдения, тъй като не е част от Шенген, изтъкна Калин Стоянов.

Не е изключено да има и извънреден Съвет „Вътрешни работи“, допълни министърът. Възможно е обаче и приемането ни в Шенген да стане на всеки един съвет, независимо от формата му.

Стоянов не знае какво би било влиянието върху българското правителство, ако да не бъдем приети в Шенген до края на годината. Кабинетът постигнал успех, като успял да доведе мисия у нас. При предишното правителство изобщо не ставало дума за такова нещо. На повторен въпрос има ли опасност за властта у нас Стоянов отговори, че това се решава от премиера, вицепремиера и политическите партии, които подкрепят правителството.

Българският вътрешен министър се надява въпросът за влизането ни в Шенген изобщо да не стига до белгийското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2024 г. И повтори, че причината за това е фактът, че той е оптимист за успех още тази година.

Нидерландия чака информация от ЕК за мисията у нас

„Казахме, че ще разгледаме цялата информация, която получихме от Европейската комисия. Казам и на Комисията, и на българските колеги, че трябва да я видим.Казах на колегата ми (Калин Стоянов – б.р.), че оценяваме усилията на страната му. Трябва да се предприемат стъпки по отношение на правовата държава и правата на хората и трябва да има не само решения, но и изпълнение на тези решения. Имаше нова мисия в България, но аз все още не съм видял резултатите от доклада на Европейската комисия. Ако всички предпоставки бъдат изпълнени, ще дадем съгласие. Същото каза и Австрия.“

Това заяви пред журналисти след Съвета нидерландският министър на имиграцията Ерик ван дер Бург.

Той потвърди, че влизането на Румъния в Шенген не е проблем за страната му.Колкото до България, когато в Ниската земя видят, че тя е изпълнила всичко необходимо, тогава ще решат дали е дошъл моментът за приемането на страната ни в Шенген.

„Не съм песимист, не съм и оптимист“, отговори Ерик ван дер Бург на въпрос на Клуб Z колко време според него ще бъде необходимо, за да бъде направена оценката.

Той не може да каже дали до края на годината може да очакваме промяна на нидерландската позиция, тъй като още нее видял информацията за мисията у нас.