Протест на синдикат "Пътно дело" към КНСБ под надслов "Достоен труд - достойно заплащане" се провежда на лявото пътно платно на автомагистрала "Хемус" в посока Варна - София. Протестират служители на Агенция "Пътна инфраструктура", която възлага обществените поръчки и разпределя милиарди.

Мястото е непосредствено преди лявата тръба на тунел "Топли дол". Движението е затворено двупосочно, предаде БТА.

По-рано днес бе съобщено, че се очаква протест, организиран от КНСБ край тунела „Топли дол” (един от тези, които обичайно се ремонтират вечно, б.р. на Клуб Z).

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на работещите в пътната агенция с 20% в Бюджет' 2024. В декларация, изпратена до финансовия министър Асен Василев, е посочено, че за целта са необходими малко над 17 млн. лева. Според синдикатите по-големите възнаграждения са израз на професионално признание към усилията на служителите в АПИ.

Клуб Z напомня, че само по отношение на магистрала "Хемус" - която все още не съществува, след падането на третия кабинет на ГЕРБ бяха изнесени твърдения, че липсват 1 милиард лева, разплатени авансово за строителство.

МВР разпространи тези сутрин съобщение, че може да има затруднения в трафика:

Възможно е временно затруднение на движението по автомагистрала „Хемус“ в района на тунела "Топли дол" посока София заради протест между 11 и 13 часа.

Предприети са мерки за организация на движението в участъка в посочените часове, съобщават от министерството.