"Нещата трябва да се решават институционално."

Това беше неконкретният отговор днес на Кирил Петков - един от съпредседателите на ПП, на въпрос дали се иска оставката на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Крайното решение щяло да е на премиера Николай Денков и на Мария Габриел, разбра се още.

Петков обаче повтори думите на Асен Василев от вчера следобед, че ако един министър загуби доверие, трябва да си подаде оставката. Бил съгласен с Василев.

След което добави, че Василев говорел за своята, не за други оставки.

"Нещата трябва да се случват институционално. Първа стъпка днес - има критики към министъра, изслушват го в комисия (днес всъщност се очакваше в обявения дневен ред на комисията по здравеопазване да бъде изслушан отстраненият директор на "Пирогов". В началото на заседанието по-късно беше поканен министърът - бел. ред).

Втора стъпка - всяко едно решение за уволнение или назначение на министър... Помните ли как започна това правителство - с акад. Денков и Мария Габриел. При тях е основната задача. Много е важно разделението на властите да си остане там", каза той.

После добави:

"Асен Василев, това, което каза, и аз много поддържам неговите думи, е, че всеки един министър по принцип трябва да си носи отговорността за действията. Той каза лично за себе си, че ако бюджетът не бъде приет, той ще си подаде оставката. За други оставки не е говорил", продължи с уточненията Петков.

Според него изявлението на Василев от вчера си било съвсем ясно - говорел си сам за себе си. "Опитва се да се създаде някаква криза, няма такава", твърди Петков, след като скандалът около директора на "Пирогов" и здравния министър е в центъра на вниманието от няколко дни.

"Виждате как колегите опитват се да използват - говорих с този по телефона, с този се срещнах...В ПП нито едно решение не се взема без всички лидери.

Връщаме се към институционалността - не да се решават нещата през някакви телефонни разговори.

Колегите от ГЕРБ трябва да знаят, че всяко едно решение става финално и единствено, след като има лидерска среща. Индивидуалните медийни изяви нямат особена стойност (може да се предполага, че тук Петков има предвид доста ударното включване сутринта по бТВ на шефа на здравната комисия на НС Костадин Ангелов, който в директен ефир нападна здравния министър - бел. ред).

Решението и отговорността за нечия оставка е на акад. Денков и Мария Габриел", повтори той няколко пъти.

Петков приветствал Денков, "който каза - не само "Пирогов", всички държавни болници трябва да бъдат проверени, защото българският народ не е доволен от услугата, която се предоставя в тези болници".

Той коментира и темата за срока за отмяната на дерогацията. Вчера на бюджетната комисия беше отхвърлена както датата 1 март, така и 1 януари. 

"Призовавам колегите от ГЕРБ да не преговаряме тази тема на всеки две седмици. Имаше ясна договорка, че датата е 1 март. Всичко друго ми се виждат ненужни драми, които напоследък се случват твърде често.

Нека приоритизираме - сега бюджет и конституция, след това ще отидем при регулаторите. Виждам някакви анонси през медиите (вероятно имайки предвид медйното участие на Десислава Атанасова от вчера, която направо заяви, че една трета от постовете в регулаторите отиват при ДПС - бел. ред.). Няма така да се случат нещата", твърди Кирил Петков.