От ДСБ в четвъртък остро реагираха на думите на финансовия министър Асен Василев, които прозвучаха като искане на оставката на здравния министър Христо Хинков, който се оказа в окото на бурята около скандала с директора на "Пирогов".

"Правилният начин за всеки един министър е да има самостоятелност в политиката, която води, и хората които назначава. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оствката. А не да прави циркове и да блокира държавата", обяви вчера Василев, докато съобщаваше, че има договорка с ДПС и ГЕРБ за приемането на бюджета и данъчните закони.

Йордан Цонев от ДПС го подкрепи тогава, днес съгласие с думите на Василев заяви и Бойко Борисов.

Кирил Петков реши да лавира - хем се съгласи с другия съпредседател на ПП, хем въпросът щял да се реши институционално, а Василев говорел само за своята оставка. 

"Министър Хинков е дългогодишен член на ДСБ и се ползва с нашата подкрепа в битката му с корупционни практики, както и всеки един друг министър в настоящия кабинет, който води такива битки."

Това заяви пред журналисти в парламента от името на депутатите от ДСБ Йордан Иванов.

По думите му буди недоумение как цялата политическа власт в държавата вече втори ден се занимава с директора на една болница, за когото има експертен доклад за съществени нарушения на Закона за обществените поръчки.

"Видимо Костадин Ангелов от ГЕРБ се е запътил към поста на здравен министър и искаме да го предупредим, че начинът, по който го прави най-вероятно ще доведе до скъсване на менискус“, коментира Иванов публичните изяви на шефа на парламентарната здравна комисия и бивш министър по времето на ГЕРБ.

Последно Ангелов реши да прекъсне тв участие на Хинков по бТВ тази сутрин като го нападна директно в ефир с обвинения и заплахи.

В ДСБ били сериозно притеснени от изказването на министър Асен Василев пред медиите в парламента вчера.

Според Йордан Иванов това автоматично означавало, че всеки министър сам трябва да се „сговаря с ГЕРБ и ДПС“.

"Василев дължи обяснение на нашата парламентарна група трябва ли министрите да се сговарят с ГЕРБ и ДПС и, ако не получат тяхната подкрепа, да си подадат оставката", искат депутатите от ДСБ.

И настояват Василев да разясни какво е искал да каже.