"Министърът е действал според правомощията си. Ако нещо се оспорва, това е дали основанията му са верни, или не. Ако министър Хинков е имал основания, тогава той е действал правилно и директорът на болницата трябва да понесе съответните санкции. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи проблемът е при министъра“.

Така коментира премиерът Николай Денков скандала около министъра на здравеопазването и директора на Пирогов“. Вчера в поредица от изказвания депутати - основно от "Продължаваме промяната", обявиха, че решението е в ръцето на Денков, той и Мария Габриел трябва да се произнесат дали да се иска оставката на проф. Христо Хинков, каза един от лидерите на ПП Кирил Петков. В четвъртък следобед Комисията по здравеопазване на НС, чийто председател Костадин Ангелов активно се включи в защитата на шефа на спешната болница, излезе с решение министърът да оттегли протокола за уволнението на Валентин Димитров временно и да се изчака резултатът от проверките на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и ДАНС, на които е пратен одитният доклад на МЗ. Преди това Асен Василев обяви, че ако някой министър не може да си осигури доверието на депутатите, трябва да подаде оставка. Този рефрен, разширен, повтаря и Ангелов, според когото гласуването на комисия още веднъж показало, че Хинков не се ползва с доверие, дори и на ПП-ДБ и трябва да си подаде оставката. В защита на здравния министър обаче се обявиха от ДСБ, един от партньорите в коалицията ПП-ДБ, заподозряха Костадин Ангелов в амбиции за здравен министър и остро реагираха срещу Асен Василев.

Самият Хинков вчера каза, че няма да си подава оставката, а че е консултирал уволнението преди това с Денков, който му казал да действа, както смята, че е необходимо. Все още няма официално съобщение от МЗ дали искането на Комисията по здравеопазване на НС е изпълнено.

Днес Денков обяви, че Агенцията за държавно финансово инспектиране и прокуратурата трябва да кажат имало ли е в действителност нарушения от страна на директора на спешната болница. 

„Когато има проверки, които са стигнали до прокуратурата, трябва да изчакаме. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде“, добави той.

На въпроса дали ще поиска оставката на здравния министър, той призова да изчакаме проверките.

Според Денков обаче подходът при проверките на болниците не трябва да бъде селективен.

„Пуснах писмо до министъра на здравеопазването, че трябва да се направят проверки и на всички структуроопределящи болници и подходът да бъде единен. Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним - има ли подобен проблем с другите“, допълни той.

"Конфликтите правят коалицията по-силна"

"Конфликтите правят коалицията по-силна", коментира председателята на Народното събрание Росен Желязков по скандала с "Пирогов" и политическите разногласия, които той предизвика.

„Отношения може да вземат самият министър или министър-председателя, това е установения ред. Позицията на комисията беше ясна - тя е в подкрепа на това кадровите решенията, особено в структуроопределящи лечебни заведения да минават през съгласуване при отчитане на ефективността и резултатите и значимостта“, заяви Желязков.

"Всяко напрежение или по-горещ конфликт в рамките на коалицията я прави по-силна. Свидетели сме на това както с оттеглянето на двата проекта за сроковете за отмяна на дерогацията, така и в желанието да бъде внесен общ такъв“, посочи още той.