Президентът Барак Обама се обадил по телефона на колегата си Владимир Путин и го призовал да приеме плана за мирен изход от войната в Украйна, предложен от Оланд и Меркел. Американският лидер предупредил руския президент, че ако Кремъл продължи да подкрепя сепаратистите, „цената за Русия ще се покачи“. 

Разговорът става по-малко от 24 часа преди днес в Минск да се съберат на съдбоносни разговори президентите на Франция, Русия и Украйна и германската канцлерка.

„Президентът подчерта важността от постигане и реализация на споразуменията, на които се основава минското съглашение“, съобщиха от Белия дом.

„По инициатива на американската страна, се състоя телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Съединените щати Барак Обама. В центъра на вниманието бе ситуацията в Украйна и задачите за обезпечаване на мирния изход от острата криза в страната“, се казва в съобщение на Кремъл и се отбелязва, че Путин е дал подробна оценка на обстановката в Югоизточна Украйна, с акцент върху последните руски предложения, които бяха обсъдени в контекста на предстоящата на 11 февруари среща на високо равнище на „нормандската четворка“ в Минск. Двамата били единодушни, че кризата трябва да се разреши по пътя на диалога и да се спре кръвопролитието в Донбас. Путин и Обама са се договорили за продължаването на контактите на всякакви равнища с цел сближаване на позициите и подходите към ситуацията в Украйна, се казва още в съобщението на Кремъл.

За да засили натиска върху Москва долната камара на Конгреса на САЩ представи законопроект за 1 милиард долара военна помощ за Киев. Съгласно законопроекта, до 2017 година САЩ ще предоставят военна помощ и въоръжение на Украйна.
„Министерството на отбраната на САЩ е упълномощено, заедно с държавния секретар, да предостави военна и силова помощ за националната сигурност на Украйна, което включва учебно снаряжение, летално въоръжение с отбранителен характер и логистична подкрепа. За изпълнение на описаното ще отделим 1 милиард долара“, се казва в документа