"Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт."

Това каза тази сутрин пред БНР юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов по повод конституионните промени.

"Българската Конституция ще получи една актуализация, която е показала, че има своя смисъл и своята потребност да бъде извършена. Това ще е нещо с положителен знак.

Множество са направленията, в които можем да говорим, че ще има нормативно подобрение. Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава при недобросъвестно упражняване на тези права от законодателния орган. Ако той реши да кадрува и да постави под политическа зависимост главния прокурор, може да се получи същият ефект, какъвто имаме и в момента", коментира той.

Според него можеше да бъде потърсено друго разрешение, ако бе дадена възможност на бъдещия ВСС, състоящ се само от съдии и политически представители, да имат своя квота и глас при избора на главен прокурор, така че политическото мнозинство да не надделява. 

Пред журналиста Силвия Великова в предаването "Преди всички" Брегов изказа мнението си, че между проекта, представен през юли, и сегашния са изчистени голяма част от дефицитите му. 

"Методическите указания се върнаха в прокуратурата и близо до главния прокурор (първоначалните идеи включваха изцяло премахване на субординацията - тогава пък, според критици, всеки окръжен или апелативен прокурор щеше да стате всевластен - б.р. на Клуб Z)

Даде се ясен знак за разделение между съда и прокуратурата с оглед на техните функции и затова, че съдът е единствен носител на съдебната власт или по-изразителен такъв, защото прокуратурата е страна в процеса. Сложи се край на историческото и политическо клише за равенство между съдия и прокурор, за тримата големи в съдебната власт. Проектът безспорно има своите по-добри качества. Друг е въпросът кой ще го прилага и дали няма да го изкористява", предупреждава анализаторът.

"Ако НС избере шестима "гешевчета" за свои представители в прокурорския съвет, те безспорно ще произведат следващия Гешев", категоричен бе Иван Брегов. 

Политическият контрол над прокуратурата по един или друг начин ще остане като възможност, смята той. Според него може да се окаже, че с проблемите в прокуратурата не сме се справили категорично и по най-добрия начин:

"Идеята не е да озаптим безкрайно много главния прокурор и да го направим беззъб, а да дадем сигурност".

По думите му обаче, ако самите прокурори сами не излизат и разобличават проблемите в системата, каквото и да напишем в Конституцията, няма да има ефект

Независимостта на съда не бива да бъде поставяна под съмнение и тя най-накрая ще бъде утвърдена чрез Конституцията, коментира още Брегов. И добави:

"Но не се прокрадна никаква по-добра възможност, след като тези хора бъдат избрани в съдебния и прокурорския съвет, периодично да дават някакъв отчет за работата си и да носят отговорност".

Другият критичен въпрос, по който няма никакъв напредък, е бюджетът на съдебната власт, каза той, като подчерта:

"Българското правосъдие е с едно от най-ниските доверия в Европа - най-много съдии и прокурори на глава от населението, с едни от най-високите възнаграждения и най-висок бюджет на глава от населението. Това няма да се промени, за съжаление".