Защо лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов изведнъж реши, че той, а не Никола Минчев ("Продължаваме промяната") ще стане председател на Народното събрание след ротацията? Своя отговор на този въпрос даде днес бившата парламентарна шефка в две НС Ива Митева. И той е: защото му предстои достигане на пенсиона възраст и иска да вземе пенсия, която няма таван.

Тезата си Митева изрази в ефира на БНТ.

По думите й за Атанасов президиумът ще е "ореолът на неговата кариера, още повече, че е в предпенсионна възраст" (факт, Атанасов навършва 65 години през май).

"Когато се пенсионирате като председател на парламента, нямате таван на пенсията", заяви Митева и допълни, че това явно има значение - дали ще получаваш 3400 лв., колкото е таванът за редовитте граждани, или 6000-7000 лв. 

Както е известно, таван на пенсиите, според Кодекса за социално осигуряване, има за всички български граждани, само не и за президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и конституционните съдии. Атанасов бе сондиран за съдия в КС, но е отказал, което сам потвърди впоследствие. Ако бе приел, означаваше да се обвърже с мандата от седем години работа в съда.

До момента никой от ПП-ДБ не е дал обяснение защо той, а не Никола Минчев ще стане парламентарен шеф след ротацията. Както Клуб Z писа, Атанасов се е разбрал с лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев бившият председател на 47-ото НС Минчев да бъде пратен като евродепутат, за да оваканти президума, въпреки че от самото конституиране на този парламент всички лидери, в т.ч. този на ДСБ, да заявяваха, че Минчев ще е председател след Росен Желязков (ГЕРБ).

Ива Митева коментира и избора на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС на двама конституционни съдии - шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания съдия Борислав Белазелков. Тя посочи, че макар Атанасова да бе рекламирана с богата законодателна дейност при номинацията си, трябва да се види "колко от тези актове са устояли на времето, колко са обявени за противоконституционни". И даде за пример как КС обяви за противоконституционно освобождаването на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, инициирано от Атанасова.

Тя има стаж на ръба - 17 години, няма професионална подготовка - отчете още бившата председателка на НС. Изисксването по Конституция е съдиите в КС да имат 15-години юридически стаж. Атанасова е натрупала своя основно от това, че през 2011 г. се е регистрирала като адвокат в русенската адвокатска колегия, като не е работила като обществен защитник. Депутат е от 2009 г. насам.

За Митева решението на Бойко Борисов да се лиши от Атанасова е "по-скоро отстраняване".

"Тя е прекалено млада. КС е място, на което отиваш като последен етап в трудовата си кариера. Смятам, че Атанас Атанасов беше по-подходящ - и като политик, и като човек с професионален стаж и опит", заяви.

По отношение на Белазелков - била против това от НС квотата да се избират магистрати, защото съдиите си имат квота. Иначе за Митева бил прекрасен юрист.

А трябва ли Десислава Атанасова да си направи отвод като съдия по делата срещу измененията в Конституцията, които е и предлагала, и гласувала: 

"Това е въпрос на съвест, чест и морал. Янаки Стоилов си направи. Различна е плоскостта, начинът на мислене...".

"Едно голямо нищо, промяна заради промяната". Така пък Митева, дългогодишен шеф на правната дирекция в парламента преди да го оглави, коментира измененията в основния закон. И даде пример: вчера избрахме конституционни съдии с обикновено мнозинство, сега ще казваме, че ще назначаваме регулатори с 2/3 мнозинство.