Международната криптокомпания Nexo е завела дело срещу България в международен арбитражен съд в САЩ, съобщи Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове зад океана. Като ответници са посочени финансовото министерство и прокуратурата.

Това става година, след като българските правоохранителни органи проведоха операция срещу офисите на компания у нас и първоначално привлякоха четирима души като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, сред които и бившият депутат (от някогашния "Реформаторски блок") Антони Тренчев.

Според държавното обвинение компанията била мрежа за измами с криптовалута, действала в 4 държави. И тогавашният главен прокурор Иван Гешев, и заместникът му и сега изпълняващ длъжността Борислав Сарафов обявиха, че имат доказателства за ОПГ.

Стана ясно че и компанията е в спор с американските регулатори за част от криптопродуктите, които продават. А в България пък бе подчертано, че служители на "Нексо" са правили дарения на партията "Да, България", част от "Демократична България". Народното събрание дори създаде специална временна комисия за проверка на случая.

Антони Тренчев още тогава заплаши, че ще има иск за 1 млрд. долара срещу прокуратурата.

В крайна сметка от "Нексо" бързо се разбраха с американските регулатори. А наскоро и българската прокуратура подкрепи разследването - нямало доказателства.

От държавното обвинение вече коментираха пред НоваТВ, че нямат информация за иска, но според тях основание за него няма - защото двете страни не са сключили договор, в който ясно да се посочи, че в случай на спор, той се отнася към международния арбитражен съд.