500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите по делото „Нексо“. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше разгледано искане на главния прокурор Иван Гешев за осигуряване на въпросната сума. Това разказва правният сайт "Лекс".

Двама от заподозрените по делото срещу криптобанката вече предизвикаха международен скандал, след като Сърбия отказа да ги задържи - въпреки наличието на издадена Европейска заповед за арест. Това доведе до писмо до Съвета на Европа от Гешев срещу Република Сърбия.

Прокуратурата влезе в NEXO ефектно на 12 януари т. г. Оттогава на брифинги и със свои изказвания криптобанката бива обвързана от Гешев с Цветан Василев, политически партии и опити "да се дискредитират и отстранят български магистрани" - т. е. - главният прокурор.

Сега във финансовото си искане до Пленума на ВСС обвинител №1 пояснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на Националната следствена служба (НСлС) досъдебно производство, свързано с разследване на пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор (чл. 253, чл. 255 и чл. 321, ал. 6 от НК). В писмото Гешев изтъква, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.

„В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения“, казва Иван Гешев и посочва, че за целта са нужни 500 000 долара без ДДС.

Именно „Лекс“ съобщава, че става дума за делото „Нексо“, като експертизите щели да бъдат възложени на американска компания.

През януари започна разследване срещу компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ (Nexo) като четирима души – шефовете Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Днес, след като докладва писмото на главния прокурор, представляващият ВСС Боян Магдалинчев уточни, че миналата седмица е била проведена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион долара е бил обсъден и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ проект на бюджет за 2023 г.

Затова ВСС разреши на прокуратурата да използва левовата равностойност на сумата от перото за издръжка, за да плати на експертите, пояснява правният сайт.

В началото на март т. г. ВСС обсъди друг финансов въпрос, отново свързан с разследването „Нексо“. Тогава беше разрешен разход в размер на 90 000 долара без ДДС, който представлява годишен абонамент за достъп до две платформи – CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc, припомня днес "Лекс".

Първата е за финансови разследвания и анализ на транзакции в биткойни, а втората е водеща в световен мащаб компания за анализ на транзакции на криптоактиви, включително и през кросчейн платформи.

И тогава ВСС поиска финансовият министър да предвиди въпросните 90 000 долара в бюджета на прокуратурата.