Всички знаем Перловската река в София - макар че рядко мислим за нея като за река. По-скоро канал. Смрадлив. През зимата - по-малко, през лятото - повече.

Но министърът на околната среда и водите Юлиян Попов отнесе куп подигравки със странна идея - че в Перловската река трябва да има риби.

"Трябва да си дадем сметка, че в нея има риба. Само че по-нагоре, надолу тя изчезва. Така че не е толкова странна тази идея, странно е, че ни е странно. Че се чудим на една такава идея", коментира той в новия епизод на Z-Каст.

Не става дума просто да изсипем риба в реката, нито става дума само за Перловската. 

"Състоянието на градските реки е признак не просто за състоянието на реката в града, то е индикатор за това на целия речен басейн", отбеляза екоминистърът. - "Така че, ако започнем да се вглеждаме в градските реки и подобрим тяхното състояние, ще трябва да подобрим състоянието на всички речни басейни, които са свързани с градските реки, а това горе-долу ще е цялата територия на България."

Попов признава, че и в момента се засичат незаконните зауствания и се налагат глоби, но трябва по-систематично изследване на проблемите на градските реки и причините за замърсяването в тях.

  • Кой носи отговорност за природата в градовете - общините или държавата? 
  • Ще спаси ли новият механизъм за картографиране оцелелите дюни по морето? 
  • Какъв е планът за изоставяне на изкопаемите горива и плавното преминаване към възобновяеми източници?

Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 144-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.