"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз препотвърди дневния ред, датата и мястото на Общото събрание на сдружението, както и поканата за обявяване в Търговския регистър".

Така започва съобщение на пресслужбата на БФС по повод днешното заседание на ИК. Няма правен интерес от "препотвърждаване" на вече взето и вписано в ТР събитие, казаха юристи за Клуб Z. 

Поне не се оправдаха опасенията на опозицията, че Емил Костадинов, Йордан Лечков и още двама, подали жалби срещу вписването на Михаил Касабов като изпълняващ дължоността президент в ТР, ще опитат да го сменят.

Конгресът остава на 15 март в хотел "Маринела" в София. Още през декември м.г. бе утвърден дневен ред, а преди дни ТР вписа поканата до клубовете, които излъчват делегати, а те от своя страна гласуват.

В съобщението на БФС се казва още, че членовете на ИК също така са приели предложението на Професионалната футболна лига за разпределение на ежегодните солидарни плащания от УЕФА. За сезон 2022/2023 България е генерирала общо 2 523 000 евро, които ще бъдат раздадени поравно както следва: 60 процента за клубовете от Първа лига (по 100 920 евро на отбор), 30 процента за представителите на Втора лига (по 50 460 евро), 10 на сто за 60-те тима от Трета лига (по 4205 евро).

Общият сбор на солидарните плащания от УЕФА, разпределяни между клубовете, регистрира ръст, като за сравнение сумата, генерирана за сезон 2010/2011, е 296 хиляди евро. Изпълнителният комитет прие и разпределението на солидарните плащания в женския футбол, според което всеки клуб в държавното първенство ще получи по 10 294 евро.

Още едно заседание на изпълкома ще се проведе през февруари и на него ще бъдат избрани съставите на комисиите, които трябва да подготвят провеждането на конгреса.