Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде специално разрешение на Клуб Z да публикува Дневника ѝ на български.

28 януари 2024 година

Докато се радвах на разходките с щерката ми, в Харкив преименуваха цял куп улици. Дори е имало обсъждане, а аз изпуснах всичко.

Особено бурно харкивските жители реагираха на улица „Пушкин“. Властите настояваха за „Григорий Сковорода“ (Григорий Саввич Сковорода (1722-1794) изтъкнат украински философ и поет – бел. прев.). Но народът настояваше за историческото й име – „Немска“.

А лично аз тази прекрасна улица в центъра на града бих назовала с името на убиеца на великия руски поет.

Улица „Дантес“.

Обожавам такива "звездни подигравки".

Нашето" Белгородско шосе" отдавна трябваше да го кръстим „Пътят на Памука“ (съвременен мем,  „бавовна“  на укр. е „памук“, а руската дума за памук „хлопок“, разговорно се използва за „взрив“. Авторката всъщност предлага "Пътят на взривовете" – бел. прев.).

А общо казано, според мен, всички топоними в града трябва да предизвикват изключително положителни емоции.

– Вратите се затварят (съобщение в метро), следващата спирка – „Безгрижна“.

Или в някакво държавно учреждение:

– Продиктувайте вашия адрес, госпожо.

– Улица „Иронична“, блок 17.

– Това е в квартал „Възторжен“ или „Цветна Дъга“?

И насочване в навигатора: „Вървете по проспект „Добрина“ още три километъра“.

Нали е гот?

Парк „Шареното Коте“, площад „Обятия“, кръстовище на „Розовото Пони“ и „Целувка“.

За да не прекалим с хубостите, в криминалните райони на града можем да поименуваме улиците „Бъзлива“ и „Съмнителна“.

Все едно диалозите в Харкив ще звучат почти поетично:

– Бихте ми казали, как да стигна до улицата „Бяла Врана“?

– Това е съвсем близко, вървете по крайречната улица „Ментов Бонбон“, а после свийте наляво, към моста на Хубавите Русалки.

Познавам едно място, което ще трябва на преименуваме на „Смърдящ площад“. Защо не? Там е химическа фабрика, така че това е единствено възможно честно название.

Разбира се, всякакви почтени чичковци ще живеят на улица „Безупречна“ край площад „Полезен Резултат“.

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на инвазията Харкив постоянно е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 г. населението на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по големина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да напуснат града, преселвайки се в други региони или напускайки страната.

Но все пак днес в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, как се опитват да живеят пълноценно и достойно ни разказва във „Военният дневник на една харкивчанка“ украинската журналистка и писателка Анна Гин. Тя е PR-директор на местния голф-клуб Superior Golf & Spa Resort.

Превод Валентина Ярмилко