"Конституционният съд изглежда като гробище за ветерани на политиката, долина на мъртвите слонове."

Това образно сравнение направи пред БНР в понеделник сутрин Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика.

"С уважение го казвам, да, разбира се. Всеки отслужил политичедски труженик трябва да отиде в Конституционния съд да си почине девет години на добър пост с ниска натовареност", добави той.

"Този избор трябваше да даде плът и кръв на един текст от Конституцията – чл. 91б, който беше приет с декемврийските поправки и казва, че всеки избор за държавни органи трябва да почива на няколко принципа – отвореност на процедурата, публичност и предвидимост за това какви качества на кандидатите трябва да изпъкнат. Мнозинството, което гласува този текст, не го уважи по никакъв начин само месец по-късно. Направи една бърза, предвидима процедура с ясен край, че кандидатите ще бъдат избрани без проверка", обясни той.

Този текст сега ще бъде тълкуван от Конституционния съд, посочи той. 

Брегов коментира и въпроса за мандата на новоизбраните конституционни съдии - девет или седем години.

"Решение на Конституционния съд казва, че мандатът започва да тече не от произведения избор, а от освобождаването на поста от предишния конституционен съдия", припомни правният експерт. Народното събрание обаче гласува, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще имат пълен деветгодишен мандат, а президентът Румен Радев веднага атакува пред КС това решение на парламента.

Ще има и разпределяне на местата в регулаторните органи между партньорите в управляващата коалиция, смята той.

"Той можеше да бъде квотен или можеше тези, които се заявяват за съдебни реформатори, да вземат по-силни позиции в Съдебния съвет и в Инспектората към ВВС и да отстъпят във всички останали регулатори, за да имат решително мнозинство, което нещо да промени.

Но подозирам, че след като този процес ще бъде удължен във времето, те ще изпаднат в неприятната ситуация да имат малцинство във всеки един от органите, което да не произвежда никакви решения и да не влияе на процесите", прогнозира Иван Брегов в политически коментар.

Той даде като пример СЕМ - ярък пример как малцинството нищо не може да направи, според думите му.

Той не спести острите си критики си към т. нар. реформаторски среди, "те са изгубила своята политическа идентификация и ми е трудно да ги определя".

"Ако прореформаторските среди имаха ясна позиция защо стоят във властта, щяха да се опълчват и на Пеевски, и на Борисов и да имат опозиционен облик, въпреки че участват в управлението", смята Брегов. 

"Но аз не виждам лидерство, което може да се противопостави, не виждам и вътрешни опозиционни гласове в тези формации. Това показва, че лидерите им са тоталитарни. Те "отстреляха" всички инакомислещи", добави експертът.

"Това е похарченият ресурс на моето поколение. Tези 10 години отидоха по дяволите", направи той непирятна равносметка.

Брегов коментира и новата посока на активност на Делян Пеевски - атака към Румен Радев, насочена към намеци за корупция в президентската институция, а днес вече са сезирани и съответните органи.

"Очевидно господин Пеевски е новият защитник на справедливостта. Виждам, че я защитава с всички сили, стига да не е избирателно. Ако господин Пеевски е подал сигнал до прокуратурата, имаме основания да бъде започнато производство. Надявам се да бъде последователeн в действията си", каза той.

"Президентът не може да бъде преследван наказателно, докато изпълнява тези свои функции, но президентските съветници не се ползват с този имунитет. Очевидно там върви сериозен процес", добави той.

Според Брегов "това е политическо предупреждение, че по някакъв начин ще бъдат "отстреляни" президентските съветници, през които са минавали редици политически и икономически процеси".

"Господин Пеевски насочва вниманието натам, за да го свали от управляващите", смята Брегов. През седмицата набраха сила поредица от скандали- около Асен Василев и Даниел Лорер с т. нар. Чаталджагейт, въпроси около срещата на Кирил Петков със Спас Русев и т. н.

"Върховете в прокуратурата често пъти са политически услужливи и очевидно оттам се очаква някаква реакция. Ако има някаква съпротива от самата прокуратура, да излязат с декларация и да кажат, че не искат никой да се намесва в работата им", коментира още Брегов.