Милиардерът Илон Мъск се похвали в социалната мрежа X с успех на проекта Neuralink - първи пациент е получил имплант в мозъка, разработен от компанията.

След няколко години забавяния на разработката на мозъчния компютърен интерфейс, Neuralink получи разрешение за клинични изпитания върху хора от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ през есента. Сега вече е налице пациент, който е получил първия им имплант, и по думите на Мъск "се възстановява добре". Разбира се, имплантът още не работи - това ще отнеме няколко седмици обучение.

Крайната цел на Neuralink е амбициозна - да създаде "симбиоза" между изкуствения интелект и естествения човешки. Но сегашните изпитания имат далеч по-скромни цели - да помогнат на парализирани хора да контролират курсора на мишката и клавиатурата на компютър директно с мозъка си. В първото изследване участват хора с пълна парализа поради нараняване на гръбначния стълб или амиотрофична латерална склероза, на поне 22 години. То ще продължи 6 години.

За целта имплантът се поставя в областта на мозъка, контролираща намерението за движение. Устройството е с размера на монета и записва и предава мозъчни сигнали безжично към приложение, което ги декодира и праща на различни инструменти.

Успехът на Neuralink не е нищо нечувано - подобни компютърни интерфейси съществуват от години. Десетки параплегици по света играят видеоигри, движат роботи и пишат имейли, ползвайки само мозъка си. Недостатъкът на тези интерфейси е, че те включват масивни машини и дебели кабели.

Предимството на Neuralink е в миниатюрния имплант, който въпреки малкия си разме има над 1000 електрода и предава безжично. Това би го направил много по-практичен за масово имплантиране и употреба.

Но безжичен имплант има в главите на няколко души още от 2022 г. - американската компания Synchron изпревари Neuralink и има и последващо изследване за безопасността на импланта след 12 месеца в пациента. Тяхната версия не се имплантира в черепа, което прави операцията далеч по-безопасна.

Разработките на компанията обаче се забавиха след пореица скандали свързани с по-ранни тестове на животни. Разследване на Wired миналата година разкри, че някои от маймуните са починали в резултат на имплантите на компанията. А в началото на тази година Neuralink бе глобена за нерегламентирано преместване на опасни материали.

Хората на Мъск са критикувани и защото не разкриват почти никакви данни за изпитанията си. Изследването им не е регистрирано в централната база данни с информация за клинични изследвания, финансирани или подкрепяни от индустрията и правителствени агенции - което е напълно законно, но не особено прозрачно.