Парламентът създаде временна комисия, която да разследва всички факти, около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. 

Комисията ще има 17 членове, като местата ще бъдат разпределени на пропорционален принцип - 5 от ГЕРБ, 4 от "Продължаваме промяната - Демократична България", 3 от "Възраждане", 3 от ДПС и по 1 от БСП и "Има такъв народ". Тя ще заседава 3 месеца.

Така парламентът прие предложението, което бе направено от ГЕРБ и ДПС. От "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха първоначално комисията да е на паритетен принцип и да заседава 1 месец.

Партиите от управляващото мнозинство взеха почивка, за да се договорят. След почивката и постигнатата договорка от "Има такъв народ" все пак предложиха комисията да бъде на паритетен принцип. Това бе гласувано от залата и не бе подкрепено, въпреки че депутатът Ивайло Вълчев призова депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепят паритета.

Председател на комисията ще бъде Никола Минчев ("Продължаваме промяната - Демократична България").

Не беше прието предложението на "Има такъв народ" за разширяване обхвата с проверка на факти и обстоятелства за възможни корупционни влияния на криминалните среди при формирането на сегашното управление.  

Отхвърлено беше и това на БСП с доклада комисията да излезе и с предложение за законодателни промени с цел избягване на подобни практики. 

В дебатите участаха предимно депутати от опозицията.

От "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят създаването на комисия, защото са убедени, че трябва да има изсветляване на действията на всички задкулисни играчи.

"Задкулисните влияния са не само в съдебната система, не по-малко опасни са тези, които водят до възможни корупционни влияния на криминалните среди в управлението на страната", заяви Гроздан Караджов.

Той допълни, че един от некоалиционните партньори е признал, че кабинетът е бил договорен с посредничеството на Алексей Петров.

"Да видим обективно ли е разследването на убийството на Алексей Петров или сте го замели под килима. Всички тези въпроси предлагаме да се решат във временна комисия от 12 души за 1 месец", каза още Караджов.

Лидерът на "Възраждане"  Костадин Костадинов отбеляза, че  напоследък убийствата са зачестили, горе-долу има по едно на 40 дни.

Според лидерката на БСП Корнелия Нинова има една класическа форма на "октопод" в съдебната система, която изсмуква нейните сили.

"Цялата ви съдебна реформа беше да овладеете съдебната система, затова можем да допуснем, че тази комисия ще бъде използвана за игра на лобита, за извиване на ръце, за политически рекет, смята тя. Какво, като направим комисия, която ще изясни факти, какво ще се промени", попита Нинова.

Виждам, че проектът е фокусиран по повод убийството на един човек на много ниско ниво в корупционната схема и поддържането на клуб за магистрати от него, заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

"Клубът се явява само една малка спирка по пътя на корупцията в страната, какво като установим кой е минавал през него, а същевременно на всички е известно, че България се разяжда от корупция – не само в съдебната власт, но и във всички други власти, представители на това уродливо явление има и тук, сред нас.

Едното лице е тук и лидерства и ще поеме лидерство на една политическа партия – г-н Пеевски. Има ли връзка, ако ще работим в посока корупция, с такива лица, които стоят на върха, не виждам в проекта подобна посока.

Докато бях министър, в кабинета ми дойдоха множество граждани, една част от тях се оплакаха от поведението на Мартин Божанов  - и съдия Цариградска, и Ивайла Бакалова бяха част, от тези, които говориха по тази тема", каза Рашков.

Той получил такива данни и за Петър Петров, с прякор Еврото. По думите му обаче от проекта за комисия не личи, че Народното събрание има намерение да се насочи в тази посока.

"Извод – върху дейността на тези хора има държавен чадър, тази комисия ще изяснява ли на какво ниво е той, защо няма резултат от дейността на КПКОНПИ за имоти, придобити незаконно от Петров и семейството му", коментира Бойко Рашков.

Мирослав Иванов, един от вносителите на проекта на "Продължаваме промяната - Демократична България", отговори, че целта на тази комисия е да се даде трибуна, да се създаде възможност да бъдат оповестени допълнително факти и обстоятелства, които компетентните институции евентуално са скрили. 

Народният представител Надежда Йорданова обърна внимание, че в България е била възможна ситуация, в която съдия е бил заплашван в своята съдебна зала по време на публично съдебно заседание, български магистрати са били обвързани в частен клуб с неясни връзки.

"Още един съдия е бил заплашван – всичко това е било публично известно. Българската прокуратура допреди няколко дни мълчи, отказва да даде сведения за разследването по сигнала на съдия Цариградска, Инспекторатът към ВСС мълчи, задължение на парламента е да установи всички факти и обстоятелства, които са направили тази ситуация възможна и съответно да вземем законодателно решение за това", подчерта Йорданова.

Тя призова въпросът да не се политизира, защото това не е в интерес на българското общество. "Новият закон за съдебната власт ще бъде дебатиран в тази пленарна зала април-май-юни", каза още Йорданова.