Човек логично си прави извода, че има връзка между Мартин Божанов с прякор Нотариуса, жълто-кафявите медии и главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма.

Това каза в ефира на БНТ Нели Куцкова, бивш съдия и председател на съюза на съдиите.

Тя коментира изнесеното от Владислава Цариградска - как Нотариуса е заплашвал нея и неин колега и как ВСС уж се е занимал още през 2020 г. и 2021 г. Както Клуб Z писа обаче - сериозна реакция не е последвала освен... една декларация и две писма.

"Съдия Цариградска обърна внимание на нещо, което може би не се забеляза. Атаките срещу нея са започнали и започнаха - аз съм свидетел - след като тя в националното радио отправи остри критики към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

От една страна да се отведе от личното дело на този Божанов. Тя самата каза, защото особено когато делото е на първа инстанция, те не приключват в едно заседание, събират се доказателства, експертизи. До едно време не е имало натиск, но след като тя се изказва остро, почнаха публикациите, че е метежница и иска да сваля главния прокурор и целият този тормоз, който стана публично известен.

Човек логично си прави извода, че има връзка Мартин Божанов - жълто-кафявите медии, които избълваха какво ли не срещу нея - съответно главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма", каза Нели Куцкова.

Тя подчерта, че убийството на Мартин Божанов - Нотариуса идва в контекста на предстоящата реформа в съдебната власт.

"Защото след като се приеха промените в Конституцията, предстои една много важна работа на законодателя - да се приемат и съответните изменения в закона за съдебната власт. Ние знаем, че Министерството на правосъдието работи много активно по този въпрос, той е изключително важен."

По отношения на ролята на Божанов тя коментира:

"Това нещо съвсем не беше неизвестно. Аз съм сигурна, че много колеги не знаят, ако не им е идвало до главата, защото тези неща не стават публично. Те бяха огласени през 2020 г., когато двама колеги се обърнаха към Висшия съдебен съвет и разказаха как се упражнява натиск върху тях от тези хора. Имаше декларация в подкрепа на ВСС и нищо.

Никой не тръгна да го разследва този господин. Аз си го обяснявам, че този човек е имал покровители навсякъде, не изключвам сред тях да са били и политици, но нямаме доказателства."

Тя каза, че разследващите органи сега трябва да си преценяват дали ще викат на разпит посочените политици - като например Делян Пеевски. 

За частния магистратски клуб в столичния квартал "Гео Милев", за който се твърди, че е бил на Мартин Божанов и в него освен дела, са решавани и назначения на магистрати, Куцкова заяви:

"Аз за този клуб научих от публикацията на Антикорупционния фонд, като излезе по медиите. Въобще не се учудвам, че е имало хора, които се възползват от тези привилегии.

Но някак си ме стресна табелата - "SS", което направо си звучи като нацисткия символ. Той като е бил само с карти, не се знае широко в съдебната система. Може би колегите от Специализирания съд са знаели и от прокуратурата."

Куцкова коментира и факта, че снощи имаше акция на прокуратурата и МВР, при която са иззети флашки, видеозаписи и компютри от клуба "SS":

"Скептична съм да намерят нещо, което би било основа за едно разследване. Може би някакви други неща могат да се намерят...

Но важно е да се разбере кои тези хората, които влизат там. Защото те може и да не са извършвали престъпления, може да не са си нарушавали служебните задължения... Но самият факт, че един съдия или прокурор ще се ползва от привилегия на частния клуб, че ще влезе под това заглавие SS, е достатъчно опозоряващ за съдебната система. Въпрос на професионален морал е.

Много важно е да се знае кои са тези привилигеровани колеги. И хората да си работят спокойно."

Съвсем не казвам, че са само ангели съдиите - и ние си имаме хора, от които се срамуваме, а и всеки един от нас понякога се е срамувал от актовете си - защото е сгрешил, каза още тя. И даде пример, че триинстанционното производство е някакъв вид гаранция, че "не може всичко да бъде пробито".

"Затова е много важно да се знае кои са "гнилите ябълки", за да не носят и останалите позора заедно с тях", каза пепсионираната през 2022 г. съдийка.

Според нея в България се е създала среда, че всеки може да посегне на съда и да не носи отговорност. В тази посока припомни Цветан Цветанов - тогава "дясна ръка на Бойко Борисов, който нареждаше на съдиите какви присъди трябва да издават".

"Сега, абсурдното е, че г-н Певески е главен знаменосец на тази комисия, която да прави разследването (за делата на Нотариуса, - б.р.). Слава Богу, не стана член."

На въпрос - защо да е абсурдно, тя каза на шега, че "той най-пъргав се оказа". След което поясни:

"Защото - не говоря пак със слухове, а ще цитирам колегата Методи Лалов, който беше председател на СРС. Той сам си каза, че когато кандидатства за председател - него ще го избира ВСС, както всички знаем, но преди това отишъл на една сгледа, където се явил Делян Пеевски, който казал: Нали, това момче да не вземе да се отметне, както се отметна навремето Пенгезов, дето го водих аз при Ахмед Доган (избраният за председатеел на САС се превърна в рязък критик на статуквото в системата, след което рязко се сдоби с обвинения от прокуратурата и дела - б.р. на Клуб Z).

Тя поясни, че не говори за "легендите", че Пеевски влияел върху цялата съдебна система - а говори с факти за два избора на председатели на ключови съдилища.

"Разбирам политическите компромиси, в смисъл - не ги осъждам. Но има елемент на срам! Човек, който си е позволявал да се бърка на ключови места в съдебната система, сега да каже, че трябва да се изсветли съдебната система - ами, абсурдно е!"

 Тя напомни, че Пеевски  е бил и част от конституционното мнозинство и това не й дава "да се побере в кожата си".