Новината на няколко медии, сред които британският в. "Телеграф", че от лятото започва постепенно въвеждане на нов картон - син, предизвика много коментари в последните дни.

За какво става въпрос? Според "Телеграф" синият картон се присъединява към жълтия и червения, като от лятото започват тестове първо в детско-юношеския и женския футбол. Той ще се вдига при нарушение на правилата и ще води до отстраняване от игра за 10 минути. След изтичането им - играчът се връща. Това прилича на наказанията за 2, 5 и т.н. минути в хокея на лед.

При два сини картона, следва червен - отстраняване. Същото се отнася при син и жълт. 

"Телеграф" пише още, че нововъведението ще бъде утвърдено на 2 март на заседание на Международния борд по футболните правила (IFAB) към ФИФА. Ако пробите, които ще продължат може би няколко години, са успешни, синият картон ще влезе в употреба на всички нива в играта, включително на големи първенства и турнири.

Последва реакция от ФИФА, която късно снощи определи новината като "некоректна и преждевременна". 

Горното е по отношение най-вече на твърденията, че синият картон ще бъде даден на съдиите още от новият сезон в турнирите за Купата на Футболната асоциация и на Лигата в Англия.

"ФИФА би искала да поясни, че новините за използването на т. нар. син картон на елитните нива във футбола са неверни и преждевременни. Всички подобни експерименти, ако бъдат проведени, трябва да бъдат ограничени до тестване на по-ниски нива. Това е позицията, която ФИФА възнамерява да повтори в своите дискусии по тази точка от дневния ред на годишната среща на IFAB на 2 март", се казва в изявлението.

Така ФИФА индиректно потвърждава, че има такава идея, като посочва и пътя, който е обичаен в подобни случаи - тестове, провеждащи се на ниски нива, като начало аматьорски. Едва след това се прави анализ и евентуално се стига до професионалните равнища.

А на 2 март се очаква бордът да разреши на Англия да въведе обяснение от страна на съдиите на решения на ВАР с помощта на микрофон. И тук текат експерименти, при това на най-високо ниво през м.г. По този казус обаче всяка футболна федерация ще преценява дали го въведе.