Почти половината от мигриращите видове в света намаляват, предупреди ООН в нов доклад, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА, на които се позовава БТА.

Много пойни птици, морски костенурки, китове, акули и други мигриращи животни се придвижват към различни райони при смяната на сезоните и са застрашени от загуба на местообитания, незаконен лов и риболов, замърсяване и изменение на климата.

В доклада се посочва, че популацията на около 44 процента от мигриращите видове в света намалява. Над една пета от близо 1200-те вида, наблюдавани от ООН, са застрашени от изчезване. 

„Това са животни, които се придвижват по целия свят, за да се хранят и размножават, но и имат нужда и от места, на които да спират по пътя си“, каза Кели Малш, водещ автор на доклада, публикуван в рамките на конференция на ООН за дивата природа в Самарканд, Узбекистан.

Загубата на местообитания или други заплахи на всеки етап от пътуванията им могат да доведат до намаляване на популациите, се отбелязва в документа, цитирано от Асошиейтед прес.

„Миграцията е от съществено значение за животните. Ако я прекъснете, ще убиете вида“, каза Стюарт Пим, еколог от университета „Дюк“, който обаче не е участвал в изготвянето на доклада.

Той се основава на съществуващи данни, включително и информация от Червения списък на Международния съюз за опазване на природата, който определя дали даден вид е застрашен.

Участниците в срещата на ООН планират да разгледат предложенията за мерки за опазване, както и дали да включат официално няколко нови застрашени вида в списъка.

Една държава сама не може да спаси нито един от тези видове“, каза Сюзън Либерман, вицепрезидент на Wildlife Conservation Society, неправителствена организация за опазване на дивата природа. 

През 2022 г. на Конференцията на ООН за биоразнообразието в Монреал, Канада, правителствата се ангажираха да защитят 30% от сухоземните и водните ресурси на планетата с цел тяхното опазване, припомня Асошиейтед прес.