Евгения Кара-Мурза е съпруга на руския дисидент Владимир Кара-Мурза, осъден наскоро на 25 години лагер. Тя е активист на Фонда „Свободна Русия“. Здравословното състояние на съпруга й е тежко и има опасения, че той може да бъде следващата жертва след Алексей Навални.
Клуб Z разговаря с г-жа Кара-Мурза в Европейския парламент в Брюксел. Тя участва в дебат, посветен на смъртта на Алексей Навални
.

- Г-жо Кара-Мурза, бихте ли ни казали какви са последните новини около вашия съпруг?

- Знам, че имаше наскоро съдебно заседание. Получих кратко видео, на което той говори пред камерата. Записът е от колонията, защото него никога не го водят в съдебната зала. Володя се обръща към всички нас - руските демократични и антивоенни сили, хората, които искат да видят друго бъдеще на страната ни – и ни моли никога да не се предаваме и да работим двойно по-здраво, за да постигнем това, заради което нашите приятели и другари загиват.

Вече загина Алексей. Преди него – Борис Немцов. Тези убийства говорят, че властите се страхуват от нас.

- Марияна Кацарова – специалният докладчик на ООН за правата на човека в Русия, заяви миналата седмица, че здравословното състояние на съпруга ви е тежко. Така ли е наистина?

- Колко да е тежко? У нас има голям брой хора в такова състояние в затвора. Имам усещането, че умишлено ги държат в условия, при които здравословното им състояние само се влошава. Володя има пориневропатия, която е резултат от двете му отравяния в миналото. И, разбира се, в условията на единична килия, в която се намира от септември насам, състоянието му не се подобрява. Особено като се има предвид, че той не получава медицинска помощ.

- При предишната ни среща казахте, че не му позволяват да разговаря по телефона с децата си, защото те са в САЩ. Свързал ли се е оттогава с тях?

- В края на декември 2023 г. му разрешиха едно обаждане. То продължи точно 15 минути. Имаме три деца. Като разделите 15 минути за всяко от тримата, остават по 5 минути на дете. Стоях до тях с таймер, засичах времето, защото не можех да позволя на никое от децата да разговарят с баща си повече от 5 минути. Самата аз не успях да говоря с Володя, защото не исках да отнемам от времето на децата.

- Как според вас ще се разреши въпросът с предаването на тялото на Алексей Навални на близките му?

- Това си бе напълно откровено убийство. То би могло да бъде или предумишлено, или непредумишлено. Т.е. или са го уморили, като първо го отровиха, а след това го държаха в адски условия в продължение на три години. Или са го отровили още веднъж. Но руските власти не правят нищо, за да докажат, че това е нещастен случай. На Алексей наистина му е прилошало, предвид условията, в които се е намирал.

Сега не дават тялото на родителите му. Семейството му няма възможност за независима експертиза, за да се определи причината за смъртта. Това е чудовищно.

- Ще намалеят или ще се засилят според вас репресиите в Русия преди президентските избори през март?

- Мисля, че само ще се засилват.

- Какво е вашето послание към тези, които вярват на Путин – в Русия, в Европа, в България, по света?

- Да си отворят очите и да видят какво се случва. И малко да мислят с главите си. Да разберат, че светът си има работа с диктатор, който се занимава само с изграждането на ГУЛаг в своята страна и води агресивни войни срещу нашите съседи. Да видят Путин такъв, какъвто е в действителност, а не такъв, какъвто прозвуча в интервюто с Тъкър Карлсън.

Путин е убиец. Отношението към него трябва да бъде като към убиец.

- Бихте ли искали да се срещнете с Тъкър Карлсън? Какво ще му кажете, ако се срещнете?

- Честно казано, не бих искала да се срещам с него, защото ми стигат руските пропагандисти. Само това ми остава – да се запознавам с други като тях. За съжаление, Тъкър Карлсън предостави на Путин и отличен терен, и своята аудитория, която е от 11 милиона души. Тези хора му вярват. И той даде на Путин възможността да разпространи двоя дневен ред сред тази аудитория. Това ми се струва чудовищно.