15 март е датата, която си е определил вътрешният министър Веселин Вучков, завинаги да се скъса с "кръщаването" на оперативни дела. Той определи практиката като "отвратителна" и "тоталитарна", макар и с "елемент на самокритика" (Вучков беше зам.-министър при Цветан Цветанов, когато атрактивни имена на разработки шестваха по медиите, б.р.). Вместо "Лиани", Галерия" или "Червеи" вече ще се ползват номера - както при съдебните дела и досъдебните производства.

По отношение  на "Червеи" министърът каза, че тече проверка на Инспектората на МВР в дирекция "Сигурност", започната още от служебния министър Йордан Бакалов, а той е разширил обхвата й. Вучков каза, че не въздейства на проверяващите, те не са приключили, а досега са стигнали до двама оперативни работници от дирекция "Сигурност" и техния началник - все още на висок ръководен пост в ДАНС, които имат отношение към "Червеи".

МВР шефът каза още, че е за моменталното и пълно разсекретяване на делото, но то дори не  е в МВР, защото е веществено доказателство на прокуратурата. 

"Нас всички ни интересува какво е станало с информацията", призна вътрешният министър на журналистически въпрос къде все пак са данните, които са източени от масивите на министерството с "Червеи". Вучков поясни, че на практика не знае къде са.

Той обаче пак напомни, че при прилагане на СРС основна роля играят Държавната агенция "Технически операции" и ДАНС, а не МВР, което можело само да съдейства. Затова и той предложи Парламентарната комисия за контрол на СРС и Националното бюро на Бойко Рашков, създадено със същата цел, да се насочат натам.

"Все пак вече има много лостгове за контрол над СРС", напомни министърът.

Запитан дали конкретни имена на съдии са се коментирали на закритото му изслушване в парламентарната комисия, той потвърди, но каза, че няма да ги назове.

"Но не е редно критиката и вниманието да са само към съдиите", отбеляза МВР-шефът.

Отговорността на заявителите (които могат да бъдат МВР, прокуратурата, ДАНС и др.), не е по-малка, смята той. Вучков напомни, че от 2013 г. се иска магистратите да пишат вмотиви - макар и кратки, към разрешаването или съответно - неразрешаването на всяко отделно СРС. Това обаче масово не се прави. "Макар и половин страничка - това би имало ефект върху заявителите."

Полицаи пък пишели като основание на исканията си дори леки престъпления, което не отговаря на Закона за СРС и което министърът нарече абсурдно. Той обеща "тежки дисциплиниращи мерки" за такъв служител и за началника му, защото СРС-то по закон е краен способ за разследване.

Вучков призна, че покрай "Червеи" е изчел всички парламентарни дискусии и дебати от 1997 г., откогато действа сегашният закон. "Дори с имена и реплики на отдавна забравени депутати..." Той още веднъж наблегна, че това е допълнителен способ за събиране на информация и винаги такъв е бил замисълът.

По Оперативна програма "Административен капацитет" тече проект, по който всички полицаи, които имат отношение към СРС - около 4000 души ще преминат обучение. "От редовите оперативни до директорите на дирекции и главни дирекции", поясни министърът.

Планът за обучение ще е 6 месеца и ще има входящ и изходящ тест за постигнати резултати.