Близо пет на сто е разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" в полза на първата при парламентарни избори днес. За вота за Европейски парламент тя се топи до 3%. Пет политически формации към днешна дата биха изпратили свои представители в ЕП.

Това показва изследване на "Маркет линкс", представено днес,  финансирано и реализирано съвместно от бТВ и социологическата агенция. Проведено е сред 1058 лица над 18 г. в страната в периода 24 февруари-3 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според данните, при парламентарни избори сега, ГЕРБ получава 23,6 на сто, ПП-ДБ - 17,9 на сто, ДПС - 12,7%. Четвърта е "Възраждане" с 9,1 на сто, пета БСП (7,4%). "Има такъв народ" остава под чертата - с 3,3%.

"Ако евроизборите бяха тази седмица три политически сили увеличават относителния си дял - ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП. През 2019 г. около 33% от българите гласуваха на евроизборите. Сега със сигурност избирателите ще бъдат под 2 млн. души, някъде около 1,8-1,9 млн. души", коментира социологът от агенцията Добромир Живков.

Ето и как изглеждат данните за вота за ЕП: ГЕРБ - 22,9 на сто, ПП-ДБ - 19,7 на сто, ДПС - 21,1%, "Възраждане" - 11,7%, БСП - 8,4 на сто, ИТН - отново не достига прага - с 3,2%.

Според изследването сериозен е делът на колебаещите се да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни – около 14-15%. Според социолога Добромир Живков обаче те не могат да променят драстично резултатите. На парламентарни избори твърдо решилите да гласуват са 39 на сто, на тези за ЕП - 37%.

По думите на Живков европейските избори са по-скоро огледален вариант на нашето национално разпределение в парламента.

"Настоящите пет партии (без ИТН, б.р.) в Народното събрание много вероятно ще излъчат представители в Европейския парламент. Всички останали изглежда, че нямат реален шанс за това", обобщи той.

Ето и какви са приоритетите на избирателите, според проучването:

  • Здравеопазване – 21%
  • Борба с корупцията – 21%
  • Образование – 20%
  • Социално подпомагане – 12%
  • Съдебната реформа – 10%
  • Пълноправно членство в Шенген – 7%
  • Повишаване на отбранителните способности на армията – 4%
  • Развитие на пътна и жп инфраструктура – 3%
  • Приемане на еврото – 2%

По думите на социолога основен приоритет е борбата с корупцията, но половината хора не правят връзка, че за това трябва да бъде завършена съдебната реформа.

Ротацията - проблемна

"Огромна част от обществото е настроена не особено позитивно и спокойно към този процес, защото непрекъснато избухващите противоречия в управляващата коалиция създават усещането, че всеки момент може да се стигне до следващи избори", каза още социологът в коментар за данните на въпроса дали ротациятта ще мине безпроблемно.

Над половината от запитаните очакват сътресения.

"Маркет линкс" е измерила и какво е отношението на избирателите към меморандума, предложен от ПП-ДБ (коалиционното споразумение на ГЕРБ бе анонсирано на 5 март, извън проучаването, б.р.). 46 на сто смятат, че той цели възпрепятстване на ротацията и да отидем на предсрочни избори, 30 на сто не са съгласни с тази констатация, а 24% не са заели позиция. За 48 на сто меморандумът не е върнал в дневния ред важни за обществото теми, 27 процента смятат обратното, а тези без мнение са 25 на сто.

Данните от проучването не отчитат и голяма промяна в доверието в двете основни институции – Народното събрание и Министерски ствет.